Doğruluk Cennete Yalan Cehenneme Götürür

Yüce dinimiz İslam, doğruluk ve dürüstlük dinidir. İyilik ve güzellikleri hayatın her alanına hâkim kılmayı amaçlar, yalan, hile, ihanet, aldatma, zarara uğratma gibi bütün kötülükleri yok etmeyi gaye edinir.

Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’tan sakının ve sadıklarla beraber olun!” (Tevbe, 9/119)buyurur.

İMANDAN SONRA EN ÖNEMLİ HASLET DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK

Doğruluk ve dürüstlük, bir insanda imandan sonra bulunması gereken en önemli haslettir. Çünkü imandaki sadakat duygusu bunu gerektirir. Bu konuda sahabe-i kiramın sualine efendimizin(sav) verdiği cevap ışık niteliğindedir. Sahabe-i Kiram, Peygamberimiz ‘e(sav) sorar: “Ey Allah’ın Resulü, İslâmiyet hakkında bana öyle bir öğüt ver ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın, Bunun üzerine Peygamberimiz (sav): Allah’a inandım de, sonra da dosdoğru ol.” buyururlar. (Müslim, İman, 13)

Allah Resulü (sav): “Bir kişinin kalbinde aynı anda iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanetbir arada bulunmaz.” (İbnHanbel, Müs-ned, II/349) buyurmaktadır.

MÜ’MİN YALANCI OLAMAZ

Mü’min yalan konuşmaz ve yalanla iş yapmaz Çünkü Allah Resulü(sav) hiç yalan konuşmamış ve yalan konuşandan hoşlanmamıştır.

Bir gün Efendimize(sav) sorulmuş:

- Mü’min korkak olur mu? Peygamberimi cevap vermiş:

- Olabilir.

- Mü’min cimri olur mu? Diye sorulunca Peygamberimiz:

- Olabilir, buyurmuş.

- Mü’min yalancı olur mu? Denilince, Peygamberimiz:

- Hayır, olamaz, buyurmuş (iman ile yalanın bir arada bulunamayacağını bildirmiştir.)(Tenviru ‘l-Havalik, c. II, s.154)

YALAN MÜNAFIKLIK ALAMETİDİR

Yalan, insan için en kötü sıfat olan münafıklık alâmetidir. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Dört şey vardır ki, bunlar kimde bulunursa, o kimse katıksız münafık olur. Kimde bunlardan bir şey bulunursa -onu bırakıncaya kadar- kendisinde nifaktan bir haslet var demektir. (Bunlar): Konuştu mu yalan söyler, söz verirse sözünde durmaz, vadedersevadinden döner, bir dava ve duruşma esnasında haktan ayrılır."(Buhârî, “İman”, 24; Müslim, “İman”, 25)

DOĞRULUK CENNETE YALAN CEHENNEME GÖTÜRÜR

Allah Resulü (sav):“Doğruluğa sarılın! Doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyler ve doğru olmaya çabalar, ta ki Allah katında ‘sıddîk’ diye yazılır. Yalandan da uzak durun! Çünkü yalan kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleyip, yalan söylemeye çabalar; sonunda Allah katında ‘yalancı’ olarak yazılır.” (Müslim, Birr ve sıla, 105)buyurmuştur.

Hayatımızın her anına dürüstlük ve doğruluk hâkimolmalı.Yalan hile ve aldatmadan uzak durmalıyız. Rabbimizin huzuruna Sıddık olarak ulaşmalı ve bu vesileyle hem insanlar arasında hem de yaratıcımız katında makbul bir kul olmalıyız.

HÜSREV ÖNDEGELEN