Ecdadın İzindeyiz

Aziz milletimiz tarih boyunca cesaretin, adaletin yılmaz savunucusu olmuştur. Millet geleneğimizden gelen değerlerimiz, İslamiyet’in kabulü ile taçlanarak dünyada ‘nizam-ı alem’in sağlanması konusunda atalarımıza yeni bir görev yüklemiştir. Allah’ın emir ve yasaklarını devlet geleneğinde hâkim kılan, aile yapısında yaşayan, himayesindeki milletlere hoşgörü, adalet ile yaklaşan ceddimize selam olsun.

‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ (Hakim, II, 15; Heysemî, VIII,167) hadisi ile bizlere yol gösteren rahmet peygamberi Hz. Muhammed (SAV)’in ümmeti olarak bizler çevremizde olup bitenlere sessiz kalamayız. Vurdumduymaz olamayız. Kur’an-ı Kerim’de Allah’uTeâla bizlere açıkça emrini bildiriyor: “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (Nisa,36). İlahi emir bizlere bu öğüdü verirken nasıl olur da sınırımızın yanı başındaki mazlumlara, komşularımıza, uğradıkları zulümlere sessiz kalabiliriz? Biz, mazlumların sığınağı Türkiye’yiz. Bize kalkıp da “Afrin’de, Münbiç’te ne işiniz var?” diye kimse soramaz. Yanı başımızda zulüm varken, terör tehdidi varken bizler bu zulme nasıl seyirci kalabiliriz?

Çanakkale ruhuyla milletimiz tek yürektir. Yurt içindeki ve yurt dışındaki terör seviciler millî birlik ve beraberlikte rahatsız olmuş olabilirler. Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy “Girmeden tefrika bir millete düşman girmez/ Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez” dizeleriyle günümüze de ışık tutuyor. FETÖ; hain destekçileri ile bu milletin tankını, topunu, uçağını kullanmak suretiyle alçak bir darbe girişiminde bulundu. Vatan sevdalısı aziz milletimizi sindirebildiler mi? Hayır! Bizi hak bildiğimiz yoldan çevirebildiler mi? Hayır! Gafiller, milletimizin sinesindeki ilahi kelimetullah aşkını bilemezler, akıl edemezler çünkü alçakların hiçbir kutsiyeti yoktur. Bizler; ecdadın izinde, hak bildiğimiz yolda dönmek bilmeden yürüyoruz.

Türk töresinde, Türk tarihinde işgal geleneği yoktur. Sınır ötesi operasyonlarımızın devam ettiği bugünlerde amacımız zulüm altında olan coğrafyaları gerçek sahiplerine teslim etmek vardır. Terör örgütünün paçavralarının bu coğrafyalarda hâkim kılmaya çalışmak ahmaklıktır, alçaklıktır. Yılanla aynı çuvala giren, sokulmaya mahkûmdur. Batı’nın ikiyüzlü politikaları Orta Doğu’yu savaşa, kaosa, acıya ve gözyaşına hızla sürüklemektedir. Türk’ün vefalı eli ise her daim mazlumlara yardım için uzanmaktadır. Çanakkale zaferimizin 103. yıl dönümünü kutladığımız günde Afrin’de şanlı bayrağımız çok şükür ki göndere çekildi ve her zamanki gibi gururla dalgalandı.

“Mesele, İstiklal ve İstikbal Meselesidir”

2023 hedeflerimiz doğrultusunda ekonomisinden sanayisine, eğitimden sağlığa, siyasi istikrarının devamından etkili dış politikaya kadar hayatın her alanında güçlü ve müreffeh bir Türkiye için gayret gösteriyoruz. 2053 ve 2071 hedeflerimiz içerisinde dünyada süper güç olacak bir Türkiye hedefimiz var. Uyanan dev Türkiye’yi durdurmak çok daha zorlaştı. Yerli ve millî değerleriyle istikrarlı büyümesine devam eden Türkiye’nin önünde 2019 virajı beklemektedir. Vatandaşlarımız kendi çocuklarının gelecekleri adına ittifakta birleşecek ve kirli planlar içerisinde olanlara fırsat vermeyecektir. Önümüzdeki siyasi istikrar adımı parti meselesinden öte bir istiklal ve istikbal meselesidir.

Gençlerimiz; ecdadımızı iyi tanımalı, iyi bilmelidir. Osmanlı Türkçesi bir nesle unutturularak dilimizin zenginliğinden bihaber nesiller yetişeceğine inananlar bugün hezeyan içerisindedirler. Dünyanın en kadim dillerinden olan Türkçe’mize sahip çıkarsak yani dilimize sahip çıkarsak geleceğimize de sahip çıkmış olacağız. Yabancı hayranlığımıza dilimizde son vermeliyiz ki yerli ve millî eğitim modelimizi en hızlı şekilde hayata geçirebilelim. On beş yaşında Çanakkale’de şehadete koşan yiğitlerimizin emaneti kutsal vatanımıza sahip çıkmak için kültürümüze ve geleneğimize de sahip çıkmalıyız. 15 Temmuz gecesinde de sayısız ve nice destanlar yazan kahraman milletimiz; mayasındaki cesaretle, vatan sevgisiyle tüm kutsiyetine sahip çıkmıştır. İmanla ve yürekle yazdığımız kahramanlık hikâyelerimizi edebiyatla da taçlandırmalıyız. Ölümsüz eserler bırakmak için dilimizi en doğru, en güzel, en zengin şekliyle edebiyata nakşetmeliyiz.

Adalet, bir milletin bir devletin şaşmaz terazisidir. Adaletin olmadığı toplumlarda birlik, beraberlik ve aidiyet duyguları da bir arada barınamaz. Adalet mekanizmasının işlemediği coğrafyalarda iç savaşlar, dışarıdan müdahaleler ardı ardına kesilmiyor. Devrin adamı olmak riyakârlıktan öteye geçmeyecek karakter zafiyetidir. Bizim düsturumuzda  ‘tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet’ sevgisi hâkimdir. Bu aziz vatanımızın evlatları zulmü alkışlayamaz. Ne diyor istiklal şairi Mehmet Akif: “Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem; /Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem./Biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!.../-Boğamazsın ki!/-Hiç olmazsa yanımdan koğârım!/Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam; /Hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam. /Doğduğumdan beridir âşıkım istiklâle, /Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle! /Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? /Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum! /Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,/Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim. /Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım: /Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım! /Zâlimin hasmıyım amma severim mazlûmu.../İrticâın şu sizin lehçede mânası bu mu?” vesselam hak namına haksızlığa ölsek susamayız/tapamayız. Adalet hakkı güçlünün hakkı değil; haklının hakkıdır. Adalet önünde vatanımızın birliğini, dirliğini hedef alan alçaklar hesap veriyor, vermeye de devam edecekler.

Şehadet uğrunda canlarını feda eden koç yiğitlere selam olsun. Rabbim; birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi, devletimizi, milletimizi, bayrağımızı ve vatanımızı ilelebet hâkim kılsın. Kutsiyetimiz uğrunda canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi; saygı, sevgi, minnet ve hayır dualar ile yâd ediyorum. Rabbim, Türk’ün şanlı bayrağını her daim muzaffer kılsın.

Metin SAKINÇ

Eğitimci-Yazar