Kim Demiş Avrupa Medeni?

Dünya koronavirüs salgınıyla aralıksız mücadele ederken eski dünya düzeninin değişeceğini de alenen görebiliyoruz. Çin’de başlayan salgın gün geçtikçe dünyanın yaşam düzenini alt üst etmeye devam ediyor. Ne kadar güçlü ekonomiye, ne kadar güçlü orduya sahip olursanız olun Allah’ın gücü yanında bunların zerrece hükmü yoktur.

Avrupa Birliği diye bir araya gelen 27 medeni (!) Avrupa ülkesi canlarının derdine düşmüş durumda. Hani nerede birliğiniz, beraberliğiniz? Avrupa’nın medeni yaşamı önce bireylerdeki bencillik sonrasında ise ülkelerdeki bencillik olarak tarih sahnesinde döner durur… Kendi insanlarına, yaşlılarına hizmet veremeyen medeni Avrupa toplumları –üzülerek söylüyorum ki- İtalya ve İspanya’daki salgın tablosundaki biçare hallerini sadece izlemekle yetiniyor.

Allah; devletimize, milletimize, medeniyetimize zeval vermesin. Biliyorum bazılarının aklına siyasi söylemmiş gibi gelebilir söylediklerim ancak nüfusuna oranla en fazla yoğun bakım yatak kapasitesine sahip Türkiye; fedakâr sağlık çalışanlarımızın insanüstü gayretleriyle genç-yaşlı ayırmaksızın topyekûn bu salgınla mücadele ediyor. Salgın sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; hastalıkla mücadele edenlere de acil şifalar diliyorum. Başta Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca şahsında; bilim kurulumuza, her birimdeki emeğini esirgemeyen sağlık çalışanlarımıza minnetlerimizi sunuyorum.

Değişen dünya düzeninde; Türkiye alt yapısı, bilgisi, birikimi, tecrübesi, kaynakları, ekonomisi ile en güçlü devlet olma yolunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ilerliyor. Krizi fırsata çevirecek yetkinlikte bir ülke olduğumuzu tüm medeniyete gösterdik.

Eğitimci olmam hasebiyle kısa sürede Milli Eğitim Bakanlığımızın dijital ortamlarda hazırladığı içerikleri, eğitim modelini, sistemini takdire şayan buluyorum, Elbette kusursuz değildir, eksik gedik yanları vardır. Sistemli, planlı, belirli bir takvimi olan uzaktan eğitim projesi olsaydı hep birlikte eleştirirdik. Kervan yolda dizilir hesabı gün gün gelişen içerikleri ve sunumları göreceğimize inancım tamdır. Uzaktan eğitim modeli; salgın sonrasında hayat normale döndüğünde de çeşitli sağlık sorumları sebebiyle tedavisi evde-hastanede devam eden yavrularımızın eğitimde, telafi programlarında, ulusal ve küresel kriz durumlarında etkin kullanılabilir. Geleceğin eğitim modeli şimdiden hayırlı olsun. Yüz yüze eğitim şu an vazgeçilmezimiz olsa da süreç uzaktan eğitime doğru evirileceğe benzemektedir.

Korkunun yerini ümit almalıdır. Şahsımızda, ailemizde, toplumumuzda, ülkemizde, İslam âleminde korkunun yerine rahmet ve hayır bekleyişi olmalıdır. İç dünyamızdan hareketle bizlere bahşedilen bunca nimete şükretmeyi, bizlere emanet edilen canımızı ve tabiatı korumayı, temizliğe riayet etmeyi tekrardan şiar edinmeliyiz. Yerli, milli, manevi değerlerimiz bir bütün olarak bizlerin büyük medeniyetidir. ‘Özde birlik’ söylemimi bu vesileyle tekrardan hatırlatmak isterim. Bir olacağız, beraber olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız ve inşallah bu musibeti de birlikte atlatacağız.

“Yarın, elbet bizim, elbet bizimdir!”

Bize renkli, güçlü, medeni, gelişmiş gösterilen Avrupa; sıcak hava balonlarından farksızdır. Özenti yerine özümüz; ders almak için Batı’yı samimi bir şekilde gözlemlememiz bize yeter de artar. Ey yüce medeniyetin, kutlu evladı; “Üzülme, Allah bizimle beraberdir.” (Tevbe,40), ye’se kapılmayacağız şer bildiğimizde hayır vardır. Rabb’im devletimize, milletimize, ümmet-i Muhammed’e zeval vermesin. Kalın sağlıcakla…

Metin SAKINÇ

Eğitimci-Yazar