TERAVİHLE İLGİLİ BİLGİLERİMİZ NE KADAR DOĞRU?

Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih, dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

PEYGAMBERİMİZ TERAVİH NAMAZINI KILMIŞMI? TERAVİHİN HÜKMÜ NEDİR?

Teravih namazı, hicretin ikinci yılında orucun farz kılınmasının ardından Hz. Peygamber(SAV) tarafından kılınmaya başlamıştır. Resul-i Ekrem (sav) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir.(Buhârî, Salâtü’t-terâvîh, 1)Yine Hz. Peygamber,(sav): “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 173) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-imüekkededir.

TERAVİH NAMAZI HANGİ VAKİTTE KILINMALI? YATSIDAN ÖNCE KILINIRMI? KAZASI VARMIDIR?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; teravih ’in kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.(İbnü’l- Hümâm, Feth, I, 487)

TERAVİH NAMAZI KAC REKÂTTIR?

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber’in(sav) vitir dahil yirmi üç re‘kat namaz kıldığı yolundaki rivayetten (İbnEbûŞeybe, II, 163-164; Beyhakī, II, 496) ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rek‘at olduğu görüşünü benimsemiştir.(TDV İslâm Ansik,C. 40, Shf. 482-483)Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.

Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.(Din İşleri Yüksek kurulu)

TERAVİH NAMAZI CEMAATLE NE ZAMAN KILINMAYA BAŞLANMIŞ?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (SAV) uygulamasıyla sabittir. Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir.(Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1) Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttakî, Kenzü’l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.

TERAVİH NAMAZI EVDE DE KILINABİLİRMİ?

Teravih namazı evde de kılınabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına tek tek kılabilecekleri gibi içlerinden Kur’an-ı Kerim’i en iyi okuyanı ve namazla ilgili hükümleri en iyi bileni, diğerlerine imam olmak suretiyle cemaatle de kılabilirler.

KAC REKÂTTA SELAM VEREREK KILMAK UYGUN?

Teravih namazını dört rekâtta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekâtta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekâtının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.(Din İşleri Yüksek Kurulu)

ORUÇ TUTMAYANLAR TERAVİH KILARMI?

Teravih namazı Orucun değil ramazan ayının sünnetidir. Bir şekilde oruç tutamayanlar da teravih namazının sevabından istifade etmelidirler.

KADINLAR TERAVİH NAMAZINI CAMİDE KILABİLİRLERMİ?

Hz. Peygamberin(sav), kadınların mescide gitmelerine izin verdiği, hatta Ramazan ve Kurban bayramları gibi toplumun beraberce kutladığı sevinçli günlerde onların da bayram sevincini yaşamaları için Bayram namazına gelmelerini teşvik ettiği bilinmektedir.(Buhârî, Îdeyn 15, 21) Bununla birlikte Allah Resulü (sav) camiye gelecek kadınlara birtakım tavsiyelerde bulunmuş; dikkat çekecek şekilde giyinmelerini (Müslim, Libas, 125) ve koku sürünmelerini yasaklamıştır.(Müslim, Salât, 141-142)Buna göre kadınların namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli ise de farz namazları ve teravih namazını gerekli hassasiyeti göstermeleri kaydıyla camide cemaatle kılmalarında da bir sakınca yoktur.(Din İşleri Yüksek Kurulu)

TERAVİH NAMAZI TEK NİYETLE KILINABİLİRMİ?

Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selam verişte yeniden niyet etmenin şart olup olmadığı konusunda Hanefî âlimleri farklı görüşlere sahiptir. Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rekâtta selam verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır. (İbnNüceym, el-Bahr, I, 294).(Din İşleri Yüksek Kurulu)

Hz. Muhammed (sav): "Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur" buyurmakla Ramazanı Şerif orucunun ve teravih namazının önemini vurgulamışlardır. (İbnMâce, İkametu's-Salâ, 173)

Cehennem kapılarının kapanıp Cennet kapılarının açıldığı ve şeytanların zincirevurulduğu, af ve mağfiretin coştuğu,yaptığımız her ibadet ve iyiliğin kat kat sevapla mükâfatlandırıldığı,mübarek Ramazan- Şerifin her anını ve müstesna bir ibadeti olan teravihnamazını, mutlaka usulünce eda etmeli ve kesinlikle hafife alıp ihmal etmemeliyiz.

HÜSREV ÖNDEGELEN