Amellerin Rabbimize Arz Edildiği Ay Şaban-I Şerif

Recep Ayı ile başlayan üç ayların manevi iklimi Şaban ayı ile devam ediyor. Bu mübarek ayı ibadet ve taatla, dua ve niyazla değerlendirmeliyiz. Bu ayda Rabbimizin üzerimize yağdırmış olduğu rahmet ve mağfiret yağmurlarından istifade etmeli, isyanlarımıza, hatalarımıza ve günahlarımıza tövbe etmeliyiz. Çünkü Yüce Rabbimiz tövbe edenlerin tövbelerini kabul ettiğini bizlere şöyle müjdeliyor: “Kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok mağfiret sahibi ve esirgeyici bulacaktır.(Nisa, /110)

İdraki ile bahtiyar olduğumuz Şaban ayı Peygamber Efendimize(SAV) nispet olunan bir aydır. Hz Hasan(ra) dan rivayete göre Resûl-i Ekrem (sav): "Recep Allah'ın, Şaban benim ve Ramazan'da ümmetimin ayıdır" buyurmuştur.(Ramuz El Ehadis:1/289-2)

Şaban ayının önemli bir hususiyeti de, Şaban ayının on beşinci gecesinin , "Beraat gecesi “olmasıdır.

Şâban ayında oruç tutulması mendup tur. Hz.Aişe validemizin bizlere aktardığına göre: ”Efendimiz(sav) pek az bir kısmı hariç, Şâban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi.”(Müslim, Sıyâm 176)Kendilerine bunun hikmeti sorulduğunda şöyle buyurmuştur: “Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin âlemlerin Rabbi olan Allah'a yükseldiği aydır. Bu ayda ameller Allah’a Arz edilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a Arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuştur. (Nesâî,“Savm”,70)

Peygamberimizin(sav) Şaban ayına gösterdiği hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’an ayı olan Ramazan’dan dolayı idi; “Ya Resul Allah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır? Şeklinde sorulan soruya: “Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur” cevabını verirler.(Tirmizi, Zekât.28)

Bu mübarek gün ve gecelerin aydınlığını fırsat bilerek Kur’an’la tanışmak, halen onu okumayı öğrenmediysek öğrenip heyecanla okumak, Kur’an ayı Ramazanı hatimlerle mukabelelerle karşılamak ne büyük bahtiyarlıktır.

Amellerin Rabbimize arz edildiği, Şaban-ı Şerifinizi tebrik ederim. Yüce Rabbimiz samimiyetle yaptığımız tövbe ve istiğfarı, döktüğümüz pişmanlık gözyaşlarını bu mübarek aydaki rahmet ve bereketi vesilesiyle kabul etsin. Günahlarımızı affetsin ve bizleri Ramazan-ı Şerife kavuştursun.

HÜSREV ÖNDEGELEN