BENİM CUMHURİYET İLKOKULU'M.
Selâm; ilkokulu Cumhuriyet ilkokulunda okudum. Şimdiki öğretmen evinin olduğu bina. Caddeye açılan demir kapıya giden yolun iki tarafında sırayla kocaman Akasya ağaçları vardı. Bahar geldimi, Nisan ayında bembeyaz çiçekler açardı. Okulun önünde sağlı sollu iki havuz vardı, içi hep boştu.
Okulun önündeki o iki havuz ne işe yarardı; çocuk aklımla hiç anlayamazdım. İçine 5 çocuk girerdik, köşe kapmaca oynardık. Güzel havalarda resim dersinde bahçeye çıkarılırdık ve sağdaki havuzun etrafına dizilirdik.
Nevşehir kalesi muhteşem görünürdü ve biz hep onu çizerdik. Tuvaletimiz bahçedeydi, zil çalınca tahta trabzanlı merdivenden bahçeye doğru koştururduk, tuvaletin önü kuyruk olurdu.Tuvaletin yanında taş duvarda çeşmeler vardı, suyumuzu ordan içerdik. Okul kantini diye bir sektör yoktu. 2.teneffuste hadememiz poğaca gibi birsey dağıtırdı, ben bedava sanırdım,  annemgil aylık ödermiş.
Evdende çömlek peyniri götürürdüm; şenlik, şamata sınıfta yerdik.Yerli malı haftamız dahada bi bereketli olurdu, Kuru üzümler, Kayısılar, Cevizler, İç bademler, Köftürler. Allah ne verdiyse masa'mız donanırdı. Sıralar şimdiki gibi tek tek nerde, Piknik alanlarındaki masa gibiydi, iki masa birlesik, 6 kişi, 3'erli karşılıklı otururduk. Kapı girisinden başlardı, cam hizasindan döner, U şeklinde öğretmen masasında biterdi. Çünküü tam ortada sobamız vardı, Sıcacık ısınırdık. Tahtaya da kafamızı yan çevirerek bakar yazardık. Haziranda okul tatil olacağı zaman FOTO NİHAT vardı, o gelirdi; okulumuzun resmi fotoğrafçısıydı sanırsam. Omzunda askılı çantası, Canon kamerasıyla pek bi hava'lıydı.Bütün sınıfı duvar hizasına "Sebilhane bardağı" gibi dizerdi.
Kollar kavuşturulur, sıkıysa kıpırda öğretmen'imizin kaşı gözü oynardı .Öğretmen'imiz genelde baş tarafta durur. Resimlerimiz çekilirdi, bazende 3- 5 arkadaş toplanır, çekinirdik, arka fon okul duvarı, Siyah beyaz önlükler, Siyah beyaz resimler. Bazende merdivenlere dizilirdik, Öğretmenimiz ortada dururdu, arkamızda okulumuz. Ne günlerdi o günler.. Foto Nihat yaşıyorsa Allah selamet versin, öldüyse Allah rahmet eylesin...
Sağlıklı ve Sıhhatli Günler Diliyorum...