DAHA ADİL BİR DÜNYA

Bu söz hiç yabancı değil, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ‘‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’’ kitabının başlığı.

Düşünün bin yıllık devlet olma geleneğimizde atalarımızın ve devleti yönetenlerin dünya da ve İmparatorluklarımız da ahlak ve fazilet ile devlet yönetmişler,  adaletten, haktan, ödün vermemişler.

2002 yılından itibaren ülke yönetimiz de aynı irade ve vizyon ortaya koyarak menfaat, çıkar, haksızlık ve sömürme geleneğine dünyada dur demeye başlanmış bu durum malum çevreleri çok rahatsız etmiştir. Kolay değil dünyada mazlumların sesi olmak, barıştan yana tavır koymak, sömürge düzenine karşı çıkmak, zalime zalimsiniz diyebilmek. Savaşmak yerine barışı tescili için çaba harcamak, darbecilere karşı çıkmak.

Düşünün bir ülke Cumhurbaşkanı sınırlarımıza uzak (Venezüella) devletine yapılan haksızlıklara karşı durabiliyor (Miammar da) Müslümanlara karşı zulme dur diyebiliyor. Suriye iç savaşından dolayı milyonlarca mülteciyi ülkemize misafir olarak kabul ediyor. Bunlar yapılanlardan birkaç örnek. Kısacası mazlumların sesi oluyor. Dünyada emperyalist ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşına fiili olmasa da dolaylı olarak müdahil olarak, mevcut düzenlerini korumak ve silah satmak için (Alman devleti yüz milyar savunma sanayine ödenek ayırdı) savaşı sürdürmenin peşinde koşarken, dünya nüfusunun büyük bir bölümü tahıl yetersizliği ile karşı karşıya iken, tahıl krizi için hiçbir çaba göstermeden, Afrika da tahıla ihtiyacı olan ülkeler yerine doyumsuz iştahlarını kabartarak tahılın kendilerine verilmesi derdinde olan bir düzen.

Libya da yakın bir zamanda sel felaketi oldu. Verilen rakamlar doğru ise 13000 bin kişi hayatını kaybetti, 20000 bin kişi kayıp, dünya bu felaket karşısında ne yapıyor, kocaman bir hiç, bu gibi durumlar için kurulan Birleşmiş Milletler ne yapıyor hani o beşli, seyrediyor. Libya ya yakın olan ülkeler mesela İtalya malum oda seyrediyor.

Evet bizim ülkemiz ne yapıyor büyük devlet olmanın gereğini yerine getirerek Libya devletine ilk ve kapsamlı yardım, arama kurtarma ekiplerimizle yardıma koşuyoruz.

Bunlar değil mi Ukrayna da savaş neden ile kaçanlara dini ve ırkı sebeplerden dolayı Afganlı, Iraklı, Suriyeli değil, bunlar bizden bunlara yardım etmeliyiz sahip çıkmalıyız ölmememeleri (elbette masum insanlar ölmemeli) gerekiyor diye insanlık dışı hareketler seğrilmediler mi?

Bizim ülkemizde 6  Şubat 2023 bir deprem felaketi yaşadı yardıma koşan ülkeler oldu, hepsine teşekkürler. Fransa bir dergi o günlerde insanlık dışı bir paylaşımda bulundu ‘‘Tanka gerek yok’’ bu paylaşım ancak insanlıktan nasibini almayanların düşüncesidir. Libya da ki sel felaketi içinde buna benzer bir paylaşımda bulundular ‘‘Geçmiş iktidarları nın çıkar için Libya devleti ile ilişkilerini’’ alaycı bir tavırla dile getirdiler. Bunların zihniyetleri hep aynı hiç değişmedi, barış, demokrasi, özgürlük diye gittikleri ülkelere hep zulüm, esaret, kargaşa, istikrarsızlık getirip bölünmelere yol açtı.

Cumhurbaşkanımızın dünya barışına, mazlum un yanında olma, adil ve haktan yana olma gayreti çabasının onda birini yapan bir devlet başkanı olsaydı sanırım Nobel Barış ödülü alırdı. Bunların gözleri o kadar kör ki asla ve asla çıkar ve menfaatleri yoksa bunu görmezler duymazlar.

İhsan BİÇKİN

18.09.2023