ECDAT BİZ (D) E (N) GELECEĞE

Her köşesi tarih kokan Anadolu'da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen, geçmişin izlerini bugünlere taşıyan İslam dünyasının önemli eserleri, asırlardır yaşanan birçok olaya rağmen ayakta kalmayı başaran camiler, imarethaneler, köprüler, kervansaraylar özellikleri, mimarileri, yapılış hikayeleri ve ihtişamlarıyla bulundukları kentlerde tarihi mirasın güzelliklerini yansıtmaya devam ediyor.

Nevşehir’de bu eserlerden, Osmanlı Devlet adamı Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılıp ve ismini taşıyan Cami, İmarethane, Kervansaray günümüze tüm güzellikleriyle ulaşmış, halen halkımızın hizmetinde kullanılmaktadır. Bu eserlerde mimarisi, sanatı, estetiği ile gönül dünyamızda bir hoş seda bırakmakta.

Ecdat bu kadar güzel eserler bırakırken günümüzde yapımına 2015 yılında başlanan dokuz, on yılda nerdeyse bitme ve hizmete açılmasına ramak kalmış Nevşehir’de geleceğimize ecdat mirası olarak kalacak güzelliği ile manevi dünyamıza hitap eden eseri ‘’Nevşehir Külliyesi’’ ni yakından görüp hayranlıkla izledim. Yapımına başlandığında olumlu, olumsuz görüşlerin olduğunu bilerek, olumsuz görüşlerin, eserin güzelliği karşısında beyhude olduğunu düşünmekteyim. Yapım ve tamamlanma sürecinde yine ayrı görüşler vardı, bu duruma özetlersem; İslam, Hıristiyanlık eserlerinde yapımları çok uzun süren eserler vardır bazıları asırlarca sürmüş, bazıları onlarca yıl sürmüş. Söyle diyebilirsiniz yapımı uzun süren eserler sembol eserler, saygı duymakla birlikte Nevşehir için bu eserde sembol olacaktır. Yapı malzemesi teknolojisi geçmişimizde farklı, günümüzde farklı, gelecekte ise daha farklı olacak. Geçmişimizden günümüze intikal etmiş cami, kervansaray, kervansaray, kale, köprü, su sarnıcı vb. eserlere ‘’ Tarihi Eser’’ diyoruz. Unutmayalım gelecek yüz yıllarda günümüzün modern inşaat malzemelerinin tarihi eser olarak adlandırılacağını.

Manevi dünyamızda bu ve buna benzer camilerde ibadet etmek gönlümüze rahatlık ve huzur verir. Manevi ve gönül dünyamıza rahat ve huzur katan inanç açısından görevin yerine getirilmesinde demek ki bu eserlerin katkısı yadsınamaz. Dünyanın nerdeyse her yeri ibadet etmemize engel değil, ancak ecdadın bizlere bıraktığı camilerde ibadet etmek ayrı bir huzur verir. Nevşehir olarak bizden sonra gelecek nesillere bırakılacak bu eseri, nesiller hayranlıkla izleyecek ecdadı ile övünecek, dua edecektir.    

Tamamlandığında ve ibadete açıldığında huzur ve huşu içinde manevi dünyamızın güzelliklerine güzellik katacak ibadet ederken ellerin açılıp Allahtan dilek ve taleplerin dua olarak istendiği Nevşehir Külliye Caminde ibadet etmek nasibi dileklerimle.

İhsan BİÇKİN

16.03.2024