EĞİTİMDE YOUTUBE KULLANIMI

Agadir…

Daha tv yayını yok. Bir sabah radyodan işitiyoruz ki, Agadir,depremde yerle bir olmuş.

Agadir de nereden çıktı? Nerede bu belde?

Yücel ağabeyimden kalma, 1940’larda basılmış atlas var evimizde. Açıp bakıyorum, Agadir Fas’ın güneyinde,( Morocco ) Atlas Okyanusu kıyısında bir kenti.

Fakültelerde ders verirken de Agadir’i, depremlerle nasıl sarsıldığını anlatmışımdır. Fakat, öğrencilerime ,bulamadığım için tek bir fotoğrafını gösterememişimdir.

YouTube…İnternetin görsel-işitsel arşivi. Artık eskiden pek önemsediğimiz CD,DVD biriktirmeğe de gerek kalmadı.

YouTube bir mucize…Derslerde elde edilemeyeni veren…Öğretmenin anlatmadığı konuların öğrenilmesini sağlayacak etkili bir kazanım yolu.

Eğer iyi kullanılabilirse neler öğrenilir, neler kazanılır !

Agadir diyorduk…5 dakikadan 2 saate değin turistlerin çektiği filmler, Fas Devlet Turizm Ofisi’nin sanat değeri pek yüksek güzel videoları. Tamamını seyretmek için ömür yetmez. Seçeceksin.

Depremlerle yıkılmış Agadir günümüzde ne durumda?

Bir turizm cenneti. 365 gün süren güneşli kumsallarıyla Avrupa’ya yakın olmanın avantajını kullanarak cennete çevrilmiş. Kumsallar iyi korunmuş.Tarihsel değeri olan yıkıntılar onarılmış. Fransa müstemlekesi iken bazı caddeler açılırken mescitler ortadan kaldırılmış, fakat kent içi ulaşım daha kolay işler duruma getirilmiş.

İskandinav ülkelerinde insanlar üşürken burada sıcaklık hiçbir zaman 20 C’den aşağı düşmüyor. Sıcaklık yükselse de Atlantik’ten esen batı yelleri harareti düşürüyor, ılımanlaştırıyor. Endüstrileşmiş ülkelerin refah düzeyi yüksek gezginleri gelip burada tatil yapıyorlar. Agadir Hava Limanı, Fas’ın en iyi çalışan turizm birimi.Moda turizm terimi olarak: Afrika’nın en uygun Destinasyonu.

Coğrafya, sosyal bilgiler, turizm bölümü öğretim üyeleri, derslerinin tekdüzeliğini değiştirmek için, seçtikleri videoları değerlendirebilirler. Eleştiri, yorum…

Mimarlık, şehir ve bölge planlama eğitimi verilen fakültelerde de bu videolar iyi birer yardımcı…Yeter ki, öğretim elemanı bunların değerini anlasın, kullansın.

…………..

İmadiye, Amadia…

Kuzey Irak’ta bir belde.

Bir dağın düzleşmiş tepesinde kurulmuş. Surları çepeçevre kuşatıyor beldeyi. Ortaçağ yerleşim ortacı…Zaman sanki donmuş burada. Kıvrım kıvrım, dönemeçli yollardan ulaşılan beldeyi ben ilk kez Vital Cuinet’nin ( Düyunu Umumiye Görevlisi Fransız) La Turquie d’Asie adlı eserinde okumuş, hayran kalmıştım. Mezopotamya’da incirin, narın, üzümün en iyi yetiştiği yer imiş burası. Yazıda resim olmamasına karşın, gözümün önünde renkli bir belgesel film canlanmıştı.

YouTube’de İmadiye konulu pek çok video var. 5 dakikadan 60 dakikaya dek süren. Seç seç seyret; hayran ol.İbret al, öğren.

……………

Etkin görevini sürdüren meslekdaşlarım, ilkokullarda, ortaokullarda, liselerde ,üniversitelerde ders veren eğitmenlerimiz YouTube’den yararlanmalılar.

Üç anakarada geniş topraklara sahip Osmanlı Devleti’nin terkettiği şehirler günümüzde ne durumdadır? Hiçbir yönetim boş durmamış, güçleri yettiğince çalışmış, beldelerini geliştirmişlerdir. Yerel yöneticilerimizin alacağı çok dersler vardır. Her gün beş anakaradan seçilecek beldeler seyredilebilir, notlar alınabilir. O beldeleri ziyaret etmiş gibi, incelemiş gibi bir anlamı olur bu seyretmelerin.

YouTube videoları her alanda sonsuz değer taşıyan bir evrensel okul işlevine sahiptir denilebilir.

Sayısız örnek verilebilir.

En iyisi, vakit geçirmeden bulup seyretmek, üzerinde düşünmek, yorumlamak…

……………