GÜLŞEHİRLİ YAZAR OĞUZ ÖZDEM

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Anadolu’dan yetişip metropol şehirlerle bağı zayıf olan yazarların ve bu yazarlara ait yapıtların yurt düzeyinde tanınma olasılığı maalesef zayıftır. Oğuz Özdem de ne yazık ki ciddi eserler vermesine rağmen hak ettiği yeri henüz sağlayamamıştır. 

Yazar Oğuz Özdem,1959 yılında Gülşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Nevşehir’de, yüksekokul öğrenimini Ankara Üniversitesi Kırşehir Eğitim Enstitüsü’nde tamamladı. 5 yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra istifa ederek dershaneciliğe başladı.11 yıl  dershanelerde Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra tekrar kamu görevine dönerek 1997 yılında emekli oldu. 1993 yılında Nevşehir’de ilk kez kurulan Lale TV de siyasi programcılığa başladı. O yıldan sonra yerel gazetelerde köşe yazarlığı yerel TV’ lerde yöneticilik ve programcılık yaptı.

1999 yılından beri Kapadokya coğrafyasının önemli bir olgusu olan Karamanlı Ortodokslar üzerine araştırmalar yapan Oğuz Özdem,'in Karamanlıca diliyle yazılmış olan birçok eseri de Türkçeye çevirdi. Özdem, 1996 yılında Şiirlerin Adı Yok, Biz Vatanımıza Hasret Öldük Yavrularım, 1913 Nevşehir Salnamesi, Nevşehir Mektepleri, Dört Hikaye, Anılarda Nevşehir, Anne N’olur Artık Ağlama adlı eserlerini okuyucularına sundu. Yerel televizyonlarda 600 civarına program yapmıştır.

Özellikle Biz Vatanımıza Hasret Öldük Yavrularım, Nevşehir Salnamesi ve Nevşehir Mektepleri kitapları ülkemiz açısından çok ciddi bir kazanım sağlamıştır.

Nevşehir Hikayeleri ismini taşıyan öykü kitaplarında da buram buram  Anadolu insanı kokar. Bu öykü kitaplarında  Anadolu insanının günlük yaşamından kesitler izler ve  onların sorunlarını içinizde, akciğerinizin derinliklerinde hissedersiniz. Kendisinden yeni eserler bekliyoruz.

Evli ve 2 çocuk sahibi olan Oğuz Özdem halen Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti ve Stratejik Araştırmalar ve Düşünce Derneği (STAD)üyesi olarak görev yapmaktadır

Yayınlanmış eserleri


- İlk kitabı olan “Şiirlerin Adı Yok” adlı kitabını 1998 yılında Nevşehir Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğine gelir sağlamak amacıyla çıkardı.

-Biz Vatanımıza Hasret Öldük Yavrularım (öykü)

- Nevşehir Salnamesi-(Karamanlıcadan çeviri)

-Nevşehir Mektepleri-(Karamanlıcadan çeviri)

- Nevşehir Albümü

- 4 Hikaye

-Anne Ne Olur Artık Ağlama (öykü)

-Nevşehir Hikayeleri 1

-Nevşehir Hikayeleri 2