‘HASİDİK YAHUDİ’

19.12.2018 tarihindeki Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılan törenle sahiplerine verildi. Yaşamakta olanlara verilen ödüllerin yanı sıra bir de ölmüş olup, vatan ve milleti adına yaralı işlerde bulunanlara da vefa ödülü verilmekte. Her yıl verilen bu ödül, bu yıl İslam ve istiklal marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’a verildi. Akif’in ödülünütorunu Selma Argun Hanımefendi aldı. Selma Anneyi yalınız bırakmam adına Sebilürreşad yazarları olarak biz de oradaydık.1978 yılında tanıdığım, o günden öldüğü ana kadar irtibatımızın hiç kesilmediği Mehmet Şevket Eygi de bizimleydi.

 

Mehmet Şevket Eygi 1933/12 Temmuz 2019

Şevket ağabeyle yan yana oturduk ve epeyce muhabbet ettik. Ön tarafımızda da Türkiye Yahudilerinin Hahambaşı ile ülkemizde yayın yapan Şalom Gazetesi Genel yayın yönetmenioturuyordu. Şevket Eygi’yi tanıdıklarından selam verip, bir müddet muhabbet ettiler. Bilahare beni onlarla tanıştırdı. Sağ olsunlar bize ilgi gösterdiler. Henüz oradan ayrılmadan Şalom Gazetesine abone yapmak istediğini belirterek adresimi istediler.

O tarihten bu yana kısmi aksama olsa da gazete, gazeteyle birlikte Şalom Dergide gelmekte. Okuyor ve istifade ediyorum.

Hepsinden olmakla beraber, son gelen gazete ve dergiden de bir hayli istifade ettim. (7 Eylül 2022) Gazeteyi okurken Bir youTuber, bir HasidikYahudiyitrollerse başlıklı yazı dikkatimi çekti. Çok uzun olmayan yazıyı okudum. Hiç yorum yapmadan o yazının bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Yazıda belkide birçok okuyucunun henüz yeni duyduğu “HasidikYahudi”lerini ve nasıl bir dünyada yaşadıklarını öğrenecektir. Meraklılarına sadece bir anahtar veriyorum.

Kendilerine danışmadığım için Haham Başının ve Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeninin ön cepheden çekilmiş fotoğraflarını koymadım. Resim dalında ödül alan İzzet Keribar’ın fotoğrafını çekerlerken…

Bir youTuber, bir Hasidik Yahudi’yi trollerse

Yorum yapmadan naklediyorum.(…)Gündem olan videonun bir kesitinde, kızıl saçlı bir Hasidik Yahudi’si gözümüze çarpıyor. Kendisi biraz sonra başlayacak Şabat duası için sinagog kapısında hazırlanırken, Dulla Mulla’nın kıskacına yakalanıyor ve bir anda soru yağmuruna tutuluyor. (…) Tanık olduğumuz gibi, çoğu Hasidik Yahudi’si televizyon ve telefondan, özellikle de sosyal medyadan uzak durmayı tercih ediyorlar. (…) Kızıl saçlı Hasidik Yahudi’nin muhtemelen hayatında ilk defa gördüğü YouTuber'a verdiği espriyle karışık trol cevaplar, (…) İşte gündemdeki o meşhur video:

***

YouTuber sinagog kapısında duaya hazırlanan Hasidik Yahudi’ye mikrofon uzatır. Hasidik Yahudi belindeki kuşağı çıkarırken, karşılaştığı bu durum çok normalmiş gibi sakince soruları cevaplamaya başlar:

YouTuber: İsrail’in Filistin’e yaptıklarını onaylıyor musunuz?

Hasidik Yahudi: Yaptıkları neden bahsediyorsun?

Y: Mesela insanların evlerini alıyor!

H: (Şaşırarak) Öyle mi yapıyorlar?

Y: Bilmiyor musunuz, insanların evlerini alıyorlar!

H: Neee! Bunu yapıyorlar mı? Hiç bilgim yok!

Y: Evet yapıyorlar, eminim!

H: Aaa çok kötü bir şey bu! Emin misin?

Y: A ah… Aaa emin olabilirsin!?

H: E peki ben ne bileyim bana soruyorsun?

Y: Peki İsrail ile Filistin arasındaki savaş ne olacak?

H: Ne!? (İlk defa duymuş gibi şaşırıp, yüzüne tutulan kameraya bakıyor) Nasıl olur? Şu an orada bir savaş mı var?

Y: Haberleri izlemiyor musun?!.

H: Haberleri izlemiyorum tabi ki!!!

Y: Pe-peki öldürülen kadın ve çocuklar hakkında ne düşünüyorsun?

H: Hangi çocuklar?

Y: (Şaşırarak) Filistinli çocuklar yahu!

H: Ben Ukrayna'da savaş olduğunu sanıyordum. Hadi ya? Başka savaş da mı var?

Y: Evet!

H: Ortalık çok karışık, bu savaşlar durmalı adamım, çılgınlık bu!

Hasidik adam, ibadet için ağzına tutulan mikrofonla vedalaşıp Şabat duası için içeri girerken YoutTuber şaşırarak arkasından sesleniyor:

Y: Heyyy nereye gidiyorsun?

Hasidik adam gitti, gidiyor çünkü birazdan Şabat başlıyor, elektronik aletlerle istese de konuşamaz artık, buna yüzüne tutulan mikrofon dâhil.

Şalom Gazetesi/7 Eylül 2022

  • Hasidik Yahudilik veya Hasidizm; on sekizinci yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki Batı Ukrayna topraklarında YisraelBa'al Şem Tov tarafından kurulan ve hızla yayılan bir Yahudi dinî gruptur. Günümüzde, bağlı kuruluşların çoğu İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ndedir. Vikipedi