NEVŞEHİR İL MERKEZİNE AİT YER ADLARI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mahalle, Cadde, Sokak ve Mevki adları kimi kez tarihi bir olayı, kimi kez tarihi bir kişiyi anımsamak için konulmuştur. Bazen bölge de yaşayan etnik bir grubun adını da taşır. Kimi kez de bölgeyi diğerlerinden ayıran coğrafi özelliği oraya isim olmuştur.

Mahalle adları açısından durumu değerlendirecek olursak, Tahta Cami Mahallesi, Cami Atik Mahallesi, Cami Kebir Mahallesi, Kaya Cami Mahallesi, Cami Cedit Mahallesi adlarını mahallede bulunan tarihi camilerden almışlardır.

Zübeyde Hanım, Asaf Bey, Raşid Efendi, Hacı Osman Öğüt, Şükrü Süer ,Bekir Ağa Mahallesi, İbrahim Paşa Mahallesi, Raşit Bey Mahallesi, Memiş Bey Mahallesi,Kapıcubaşı Mahallesi, Kıratlıoğlu Mahallesi İlfatın Kayası ,Ali Efendi Mevkii, Abdi Bayırı,Kıratlıoğlu Ragıp Üner Mahallesi, Vefa Küçük Caddesi Ağa Bayırı, Fadime Ana İni  isimlerini tarihi kişilerden almışlardır.

Herikli Mahallesi, Türkmen Mahallesi, Bekdik Mahallesi, Eskili Mahallesi isimlerini mahallede yaşayan halkın etnik kimliğinden,aşiretinden almaktadır.

Coğrafi durumun ve konumun yer adı olarak konulduğu bölgeler ise Dere Mahallesi, Karasoku Mahallesi, Karanlıkdere, Çatal Dere, Koca Çay,Kanlı Göl, Karatepe, Dörtyol, Tuzlu Su, Kuruçay, Kızıltepe, Göbekli,Taşlıbel ve Karayazı sayılabilir.

Yörede bulunan bir tesisten ya da özeller kişiden isim alan yerler ise; Gavur Mahallesi, Havuzlu Kahve, Bademlik Borusun Köprüsü, Azizler Sokağı, Tahtalı Kahve,Kahveci Dağı, Sürtüğün Bayırı, Kisle Önü, Şıkşıkı Bayırı, Kuzuluk Gazhane,Gavur Pınarı, Kırk Merdiven,Combuz Deresi,Uyuz Pınarı,Kırk İşlikli, Katip Deresi,Taşlık, Tilkilik, Boklu Dağ, Keçi Kalesi, Köprübaşı, Kızlar Damı, Kadı Deresi, Yalnız Mezar, Çakmaklık, Çakır Damı, Aşşıklı Dağ,Keşişin Suyu, Kartalkaya, Hamam Bayırı, Sümer Mahallesi ya da Sümer Sokak, Deve Bağırtan Yokuşu, Alçıhane, Kaldırım,Hömerti, Susa, Karabacak, Arılık, Haflı, Kulaklı, Kaya Damları, Daldallar Çıkmazı,Eski Ağızlı, Sarı Yaprak, Cevizlioğlu, , Karataş, Pehlivan, Sığır Pazarı Sokak, Debboy Mahalesi,, Yapraklı Seki, Sarnıcı, Yeni Çeşme, Gönnüs,,  Çallı bağ, Pirenlik,  Kaya Damları, Kapaklı Pınarı  Çaylak,  Barathane, Paşaoğlu çıkmazı, gibi adları çoğaltmak mümkün.

Şehrin ünlü siyasi kişilikleri, tarihi kişilikleri yanı sıra edebiyat dünyasında, sanat ve spor dünyasında başarı sağlamış ünlü isimlere de sokak ve cadde adlarında yer vermek gereklidir.

Tek yönlü siyasi görüşü yansıtan kişilerin yoğunlukla mahalle ve caddelere isim olarak verilmesi şehrin dışarda kimi kez olumsuz olarak algılanmasına da yol açabilmektedir. Bu nedenle mahalle, cadde ve sokaklara isim verirken mümkün olduğunca makul ve objektif olmak gerekir.

İlimizde bu sağlanmış mıdır? Derseniz. Hiç sanmıyorum.