Nevşehir’in İlk Haritası İle Nevşehir Adını Taşıyan Uçak Ve Şilep

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir’in deniz ile bağı olmamasına rağmen adını taşıyan bir şilebi olmuştur. Nevşehir Kapadokya Havalimanı’nın henüz olmadığı yıllarda Nevşehir adını taşıyan bir uçak da olmuştur.

Denizcilik Bankası ,NorveçTershanelerinde4050 tonluk bir şilep yaptırarak 16.Eylül 1955 tarihinde teslim almıştır. Bu şilebe “Nevşehir” adı verilmiştir(17.09.1955 Milliyet Gazetesi). Uzun süre deniz yolarımızda çalışan şilep Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre Rotterdam Limanında ciddi bir yangın tehlikesi de geçirmiştir.

Nevşehir Şilebi ile ilgili gazetelere değişik tarihlerde yansıyan haberlerde ilginçtir.

-“Nevşehir Şilebinde 2550 adet kaçak mermi ele geçirilmiş dört kişi nezarete alınmıştır (27.04.1961 Milliyet Gazetesi).

-Salıpazarı rıhtımına son bir hafta içinde sadece Nevşehir Şilebi yanaşmıştır(19.9.1968 Cumhuriyet Gazetesi)

Şilebin ne zaman kızağa çekildiğine dair net bilgi mevcut değildir.

Niğde Milletvekillerinden(O tarihte Nevşehir, Niğde ilinin kazasıdır) emekli generalMaccanlı Ahmet Hakkı Sutekin Paşa, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Nevşehir Kazasına çok ciddi katkılarda bulunan ama kıymeti bilinmeyen büyüklerimizden birisidir. Kurtuluş Savaşı’nda aktif görev yapan paşa emekli olunca tüm malvarlığını Türk Hava Kurumu’na bağışlamış ve “NEVŞEHİR” adlı uçak alınmasını(30.08.1923) sağlamıştır.

Niğde Milletvekili olarak TBMM’nde görev yapan Ahmet Hakkı Sutekin Paşa,milletvekilliği sona erince Nevşehir’e dönerek hayır işleriyle meşgul olmuştur. Doğduğu köy olan Avcılar Köyü’nün okulunu beş sınıflı hale getirerek yeni bir bina yapmıştır.

Nevşehir bağ ve arazisinin İstikşaf Topografya Haritasını üç ay at üstünde gezmek suretiyle yapmış haritanın bir suretini Belediye bir suretini Türk Ocağına vermiştir. Ayrıca köyleri de içine alan Nevşehir’in ilçe haritasını yapmış ve kaymakamlık makamına teslim etmiştir. Nevşehir’in ilk haritası sayılacak bu haritalar acaba kayıp olmuş mudur? Değilse nerededir?

Emekliliğinde Türk Ocağı, Kızılay, Türk Hava Kurumu Şube Başkanlıklarını yürüten Paşa Nevşehir Halkevi Şubesinin kurucusudur. Türk Ocağı, Kızılay, Türk Hava Kurumu Şubeleri başkanlıklarında bulunduğu sırada halktan toplanan 20000 liraya karşılık gönderilen bir uçağı Nevşehir’de bütün halkın iştiraki ile Nevşehir adınınkonması töreni bir bayram şenliği içinde yapılmıştır.

Ahmet Hakkı Sutekin ,Türkocağı Nevşehir Şubesi, Kızılay Nevşehir Şubesi, Türk Hava Kurumu Nevşehir Şubesi ve Halkevleri Nevşehir Şubesini kuran kişidir. Ayrıca tek partinin olduğu dönemde CHP ilçe yöneticisidir.

Şimdi Hasan Emmi Türbesi yanındaki mezarında uyumaktadır. Nevşehir Belediyesi’nin bakımsız kalan mezarla ilgilenmesi gereklidir. Nevşehir’de ve Göreme’de neden hala Ahmet Hakkı Sutekin Caddesi yoktur anlayabilmiş değilim.

Yararlanılan Kaynaklar

-Selma Çamur, Niğde Üniversitesi SBE, Yüksek Lisans Tezi

-TBMM Milletvekili albümü,