NEVŞEHİR’İN KALKINMASI ÜZERİNE

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

1954 yılında il olan Nevşehir genelde iktidar olan partilere oy vermeyi tercih etmiştir.  1954 den bu yana devletimizin Nevşehir’den aldığı verginin çok az bir kısmını Nevşehir’e yatırım olarak sunduğu görülmektedir. Kuşkusuz şehre ,insanlarımıza katkı sağlayan ,yararlı olan herkese minnet ve şükran borcumuz vardır. Ancak verilerin oyların ve ödenen vergilerin karşılığının alınamadığı da açıktır.

Üzüm üreticilerine katkı sağlayan, insanımıza iş sağlayan yüz akımız  tarihi TASKOBİRLİK gözler önünde çürümeye terk edilmiştir.

Yaklaşık altmış yıl önce açılan  binlerce insanımız ekmek kapısı olan Sümerbank fabrikası özelleştirme yoluyla yok edilmiştir.

Ürgüp’te bulunan Tekel fabrikaları özelleştirme yoluyla yok edilmiştir.  Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür.

Nevşehir sürekli göç veren iller arasındadır. İnsanımızı burada tutmak, ona iyi bir gelir ve iş sağlamak siyaset kurumunun temel görevidir. Siyaset kurumunun bugüne kadar bu görevini başarıyla yaptığını söylemek mümkün değildir. İlimize devletimiz aracılığıyla kurulan ciddi bir sanayi kurumu mevcut değildir. Yöreye özgü üzümleri, patatesi değerlendiren bir gelişme olmamış üretici kaderine terk edilmiştir.

Tuzköy yöresine kurulan havalimanı turizm açısından güzel bir yatırımdır. Ancak Kapadokya’nın turizmden hak ettiği payı aldığını da söyleyebilmek mümkün değildir. Bölgenin tanıtımı yeterli, değildir. Bölgeye gelen turistin daha uzun süre bölgede kalmasını sağlayacak yatırımlar yapılmamıştır.

Bu nedenle yaklaşan seçimlerde halkımızın tüm siyasi partilerden ;

Bölge üzümünün değerlendiren bir sanayi tesisi

Bölge patatesini değerlendiren bir sanayi tesisi

Konya gibi dini bir merkez olan Hacıbektaş’ı Konya’ya bağlayacak ve  Derinkuyu’dan da geçerek Konya- Hacıbektaş arasında bir turizm demiryolu kurulmasını istemek gerekmektedir.

Bölgemizi Hıristiyan dini açısından önemli bir dini merkezdir. O nedenle de turizmin daha geliştirilmesi ve halkımızın turizmden daha çok pay almasının sağlanması gereklidir.

Nevşehirliler olarak bölgenin gelişmesi kalkınması ve daha az göç vermesi için tüm gücümüzle çabalamalıyız.