OVAÖREN (GÖSTESİN) KÖYÜ MUHTARLIK SEÇİMLERİ

Ovaören (Göstesin) Köyü bugünkü yerleşim yerinin 2 Km Güneyin de ve Batısında yer alan Filik ve Kemer mevkileri ören düzlüklerindeki yer altı şehirlerinde MÖ 3000 yıllarında Hititler yaşamıştır. O döneme ait Yassı ve Topak Höyük eserleri açıkça bunu göstermektedir. Ayrıca 1200 li yıllarda bölgeye hakim olan Anadolu Selçuklularından kalan camii de göstermekteki yerleşim yeri olarak çok eskidir. 1915 yılında Gülşehir Kazası Niğde sancağına bağlı olan Ovaören (Göstesin) de 123 hanede 615 nüfus vardı. Cumhuriyetin ilk yılarından 1980 li yıllara kadar iyi bir gelişme gösteren köy 1980 yıllardan sonra Sosyolojik, Ekonomik nedenlerden, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Nevşehir ve Aksaray illerine çok göç vermiştir. Göç nedeniyle köyde bugünkü yaşayan nüfustan daha çok dışarda Ovaörenli yaşamaktadır.

Türkiye genelinde 6 Haziran 2021 günü 752 köyde çeşitli nedenlerle boşalan Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimleri yapılacaktır. Ovaören Köyünde Muhtar Asım Çakırın vefatı nedeniyle boşalan Muhtarlık seçimleri yapılacaktır.

Yukarıda bahsetmiştim Ovaören in tarihini, kültürünü, ekonomik göçünü, buradan doğup büyüyüp çeşitli nedenlerle köyün dışında yaşayan hatırı sayılı bir nüfus vardır. Tabi ki buradan hatırı sayılacak derecede Kamuda çalışan idareci, memur işçide çıktığı gibi önemli derecede iş insanı çıkmıştır. Bu iş insanlarının zaman zaman güçleri nispetinde köye katkıları olmakta, kendilerine minnettarız daha fazlasını yapabileceklerine inancımız tamdır.

Ovaören Köyü Muhtarlık seçimlerinde bu zamana kadar sosyolojik nedenlerden veya başka sebeplerce seçimlerde; temsil kabiliyetine, ifade etme, misyonu, vizyonu olan bir Muhtar ve Heyetinin seçilmesi önemsenmemiştir. Tabi ki seçme ve seçilme herkesin en demokratik hakkıdır. Bunun aksi düşünülemez, ancak hizmet edecek, hizmeti yaparken ayrımcılık yapmadan köyde herkesin komşu, akraba, kardeş olduklarını bilinci ile hareket eden bir temsilciye ihtiyaç vardır.

Ovaören Köyünde mevcut muhtar adaylarından yukarıda bahsettiğim temsil kabiliyeti olan, misyon, vizyon sahibi olan bir muhtar adayı mevcut. Bu zamana kadar idareci olduğu kurumu çok güzel temsil etmiş kurumunun gelişiminde üstün gayretler göstermiştir bu çok önemli bir referanstır.

Haydi Ovaörenli hiç mazeret göstermeden sülale, kendi çıkarını değil köyün menfaat ve çıkarını düşün kısır çekişmelerden uzaklaş, hep birlikte doğru olan temsil yeteneği olan, misyon, vizyon sahibi olandan yana olalım evet köyümüzün menfaati için pozitif ayrımcılık yapalım bu pozitif ayrımcılık Ovaören için olsun, bizlerde elimizi taşın altına koyalım. Yazıma 02.07.2006 da yazdığım şiirimle son verirken, seçimin köyüm Ovaörene hayırlı olsun dileklerimle.

OVAÖREN

Ovaören; kuru boz toprak üstelik birde çorak,

Eksem yarı tok, ekmesem hepten aç.

Benizler soluk, el ayak; kuru çatlak.

Sırtındaki aba, ayağındaki kundura,

Her mevsim toz, çamur birde kavuran sıcak.

Nedir? huyundan mı ? nasipsizlik, ah! çaresizlik.

Baksam ufuk görünür, adımımı atsam karanlık.

İki kelime bilmem, yol yordam, derdimi anlatsam.

Sırtından inmedi ağır haset,

Her taraf taş, kül olmuş toprak.

Yeşilin; Baharda ekin, birkaç da ağaç.

Bilmem! bin kaç yıl yaşamış Kemer’ de, Filik’ de.

Korkudan mı? kader yoksa! O zamandan mı?

Oyulan taşta bu güne benzer yaşam.

İyiliğin; akşam batarken, seyrettiğim Güneş,

Karanlığa gömülünce görünmeyen viranen.

Terk ettiler, kimi daha iyi yaşamak,

Kimi karın doyurmak.

Sordular ne var? Ne yok?

Tek değişen; Devlet yaptırdı idare evi.

Kurtarıcı oldu bol keseden, ne geldi elinden?

Sonra hiç adam olmaz deyip çıktı içinden.

02.07.2006

İhsan BİÇKİN