PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikoterapi,
kişinin duygu, düşünce, algı ve davranışlarını sistematik ve aşamalı bir şekilde inceleyen bilimsel bir tedavi tekniğidir. Zihinsel ve duygusal süreçlerin belirli ekoller içerisinde incelenerek kişinin psikolojik ve kişilik yapısıyla ilgili sıkıntılarında kalıcı tedavinin oluşmasında mutlaka alınması gereken bir tedavi yöntemidir.
Psikoterapi’de ele alınan insan zihni ve algı süreçleri bir bilgisayarın yazılım programı gibidir. Yazılım programındaki sıkıntıların bazı aksaklıklara ve sıkıntılara sebep olması gibi, zihinde oluşan sorunlar da kişinin algılarında, davranışlarında ve ilişkilerinde sorunlara sebep olur. Psikoterapi, bu sorunların giderilmesi için bilgisayar programcısının yaptığı işlemdir.

Psikoterapi, cerrahî bir operasyon gibidir. Tedavi sürecinin başında yara açılır, kanatılır, kişinin canı yanar. Ancak sürecin sonunda sorun büyük oranda çözümlenmiştir.

Psikoterapi, nakış işlemek gibidir. Danışanın zihin dünyasındaki karışıklıklar giderilerek düğümler çözümlenir ve kişinin ruh ve gönül dünyası nakış nakış işlenir.

Psikoterapi, restorasyon işlemi gibidir. Danışan, temelleri üzerinden yeniden yapılandırılmaya çalışılan bir ev gibidir. Bu yüzden, daha düzenli bir iç dünyası inşâ etmek için sürecin başında bazı doğru bilinen yanlışlar ve zihnisel kalıplar yerle bir edilir.

Psikoterapi, toprağı işlemek gibidir. Faydalı tohumların filizlenip yetişmesi için toprağın gereksiz ve zararlı otlardan arındırılması gerekir.

Psikoterapi, tamirhane gibidir. Emanetçisi olduğumuz beden/zihin arabasının bakım, onarım veya motorunun tamirinde belirli ararlıklarla kontrole gidilmesi gerekir.

PSİKOTERAPİ NE DEĞİLDİR?
► Sadece konuşmak değildir.
► Dertleşmek ya da sohbet etmek değildir.
► Tek amaç rahatlamak değildir.
► İlaç tedavisi değildir.
► Tavsiye ya da öğüt vermek değildir.
► Sihirli değnek değildir.

PSİKOLOG KİMDİR?
Psikolog ve Psikiyatri, birbirine çok karıştırılan iki kavramadır. Psikiyatri Tıp Fakültesi mezunu olup ilaç tedavisi uygulayanın kişidir. Psikolog ise, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tamamlanarak alınacak kimliktir.

HER PSİKOLOG TERAPİ UYGULAYABİLİR Mİ?
Hayır. Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünden mezun olmak ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını tamamlamak gerekir. Veyahut lisans mezuniyeti sonrasında en az 4 yıl süren Psikoterapi eğitimlerinden birini alarak uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.

PSİKOLOĞA KİMLER GİDER?
İç âleminde ruhsal sorun ya da sosyal ilişkilerinde iletişim problemi yaşayan ‘akli dengesi yerinde olan’ bireyler gider. Bu kimseler, ruhsal sıkıntıların tedavisinde belirli bir bilişsel zekâya sahip bilinçli bireylerdir. Kendini yönetebilen, kendisiyle yüzleşme cesareti olan ve sorumluluk alabilen, inisiyatif sahibi kişilerdir. Bu kişilerin yaşadıkları sorunlara şunları örnek verebiliriz:
► Aile içi İletişim Sorunları
► Evlilikte duygusal ve cinsel sorunlar. (Vajınusmus, cinsel isteksizlik vs.)
► Ergen ve aile problemleri
► Sınav Kaygısı
► Kaygı Bozukluğu
► Panik Bozukluk
► Sosyal Fobi
► Depresyon
► OKB. (Takıntı hastalığı)
► Travma sonrası stres bozukluğu
► Öfke kontrol sorunu
Bir sonraki makalemizde, ‘‘Psikolog benim için ne yapabilir ?’’ sorusuna cevap arayacağız…

Psikolog Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
İLETİŞİM NO: 0507 698 49 86
FACEBOOK: NevsehirPsikolog