Vajınismus, diğer değişiyle ‘Beyinismus’ hastalığı, Türkiye’de 10 kadından 1’inde görülebilen ve Bilişsel Davranışçı Terapi ile yaklaşık 8 seansta, % 90 oranında tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Vajınismus, kadının cinsel ilişkiye girememesi olarak tanımlanır. Genellikle ilk gecede ortaya çıkan bu hastalık, kadının cinsellikle ilgili ‘gizli korkuları’ sonucunda ortaya çıkar. Gizli korkular diyorum çünkü bu korkular bilinçaltına öyle yerleşmiştir ki kişi kendisi bile bunun farkında değildir, ta ki bununla karşılaşana kadar.

Başlangıçta anlaşılması ve kabullenilmesi zor olan bu durumu yaşayan çiftler genellikle ilk olarak Kadın Doğum Uzmanına başvurur ve oradan psikolojik tedaviye yönlendirilir. İçinden çıkılması çok zor gibi görülse de tedavisi çok kolay ve iyileşme oranı oldukça yüksek olan bir hastalıktır.

Vajınismus oluşum nedenlerine gelince:

Geçmişten getirilen tabular,baskılar,korkular ve olumsuz duyumlar ya da çocukluk döneminde yaşanmış cinsel taciz vajınismusun temel sebepleri arasındadır. Kişilik yapısı, sorunun kronikleşmesinde etkisilidir.Örneğin Obsesif kişilikler aşırı kontrolcü oldukları için durumun içinden çıkamazlar.

Tedavide Bilişsel Davranışçı yaklaşımla 3 aşamada ele alınan hastalıkta, eşin psikolojik desteği ve tepkileri çok önemlidir. Bu durumu erkeğin anlayışla karşılaması ancak bunu yaparken ölçüyü kaçırıp fazla tolerasyon göstermemesi (aksi halde bu tolerasyon kadını rehavete itip çözüm için adım atmamasına sebep olmaktadır), ya da erkeğin bu durumu kendi yetersizliği gibi görüp buna binaen öfkelenmemesi önemlidir.

Bu sorun, ne erkeğin yetersizliği şle ne de kadının bilerek yapması ile alakalı bir şeydir. Bunu yaşayan kadınlar neden yaşadıklarına anlam veremez ve suçluluk duyarlar. Bu hastalık da diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi kendi içinde nedenleri olan ve çözümü mümkün bir hastalıktır.

Hastalık sürecince çiftin ailelerinin doğru yerde durması önemlidir. Aksi halde ailelerin kaygı ve beklentisi çiftte,özellikle kadında baskı oluşturacak, bu durum da süreci zorlaştıracaktır.

Her zaman belirttiğim gibi sorunu içinden çıkılmaz hale sokan ona yaklaşım şeklimizdir. Doğru yaklaşım ve Psikolojik Tedavi ile Vajınusmus’ a veda edebilirsiniz.

Hepimizin bildiği gibi

İnanmak başarmanın yarısdır.

Psikoterapist Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN

[email protected]