AK GÜNLÜK- Gummi olibanum

Bazı bitkiler öz sularını ifrazat ( dışarıya çıkartmak) gövde ve dallarının dışına çıkartırlar. Bu öz sular bünyesindeki suları buharlaştırarak sertleştirirler. Bu yüzden; Çam, badem, kayısı ve erik ağaçlarında bu öz sular görülür. Halkımız buna ağaç balı derler. Bazı bitkilerde bünyesindeki suları ağırlaştırarak yaşamlarını uzatmaya çalışırlar. Kankal dikeni ve yine dikenli olan geven bitkisi de aynı yolu izlerler. Geven dikeninin öz suyuna kitre denir ki, hem şifacılıkta, boya imalında ve Türk ebru sanatında kullanılır.

Akgünlük. Aktarda satış hali

Afrikanın kurak topraklarında yetişen Arap zamkı (Gummi Arabicum) ağacının sertleşmiş öz suları ülkeleri çin önemli bir ihraç ürünüdür. Başta matbaacılık olmak üzere bir çok üründe kullanılmaktadır. Bu örnekleri çoğalta bilriz. Aklıma geldi, bilgi kıymetli bir hazinedir. Lâkin önemli olan hayatta uygulana bilirliğidir.

Ak günlük ağacı yurdumuzda, batı Akdeniz’de kısıtlı ohlarak yetişse de aktarlarda yüzlerce yıldır satılan bir üründür. Bu yüzden eski şifa kitaplarında da adına rastlamak mümkündür.

Kuzey Afrika’da Arabistan, somali) yetişen ağaçlardan elde edilen ak günlük damla yada ceviz şeklindedir. Hindistan’da ise reçine şeklindedir. Ak günlük su ile ezihince süt renginde bulamaca döner. Parlak bir alevle hoş kokulu beyaz duman vererek yanar.

Aktarlardan elde edilen doğal ürünler doğadakinden daha kolay bulunmaktadır. Aktar satacağı ürünü mutlaka güvendiği firmalardan alır. Doğadan toplanacak bitkilerde mutlaka güvenilir kimselere toplattırılmak zorundadır. Bitki toplanacaksa kimyasal ve organik kirliliğe uğramamasının yanında işlek yollardanda uzak olması gerekmektedir. Bitkiye çok benzeyen alt türlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Bitkiden hemen hemen emin olmak hiç emin olmamak demek olduğunu da unutmamak gerekmektedir.

Ak günlük ağacının diğer adları ise Günlük, luban, asilbend dir. Ağaçtan bu ürünü elde ede bilmek için ağaçların gövdeleri çizilmektedir. Bu kesiklerden süt çıkar ve sertleşir. Ağacın bu tepkisi kendi yarasını kapatıp tedavi etmektir. Bitki olsun ağaç olsun temel felsefe budur.

Akgünlük; Kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrar artırıcı, öksürük kesici ve nefes darlığınna karşı kullanım özellikleri bulunmaktadır. İbni Sina akgünlüğü ateş yanığında da kullanmıştır.

Akgünlük kahve ile karıştırılıp mangalda yakılır yada tütsüsü yapılır. Bu malzemenin buharı veya dumanı pamuğa emdirilerek sırt ağrılarına karşı yakı olarak da kullanılmıştır. Akgünlük den is elde edilerek göze sürme içinde kullanılmıştır.

Akgünlük ile hazırladığım bir formülden bahsetmek isterim. Günlük ve kara üzüm çekirdeklerini (Beyaz üzüm çekirdeği de düşüne bilirsiniz) ezip eşit miktarda karıştırarak yapmıştım. Bu karışımı günde iki kez birer tatlı kaşığı yemiştim. Terkip hayli ilginçti. Üzüm çekirdeğinin anti oksidan etkisi ve akgünlüğün yararlarıyla, özellikle yapışkan gücüyle üzüm çekirdeğinin daha uzun süre üst solunum yollarında kalmasını sağlamaya çalışmıştım. Keza akgünlükte nefes almaya yardımcı bir ürün olduğu için başarılı olduğuma inandım. Bu sayede de hazır kıta bir ürün elde etmiş oldum.

Günlük ağacı.

Eski fakat iddialı bir formülden bahsedelim. (Nusret Efendi Sayfa 63)

Bel ağrısı için: Sinameki: 21 Gr. Sakız(Mestaki): 24 Gr. Akgünlük: 15 Gr. Bu karışımı tatlandırmak için, isteğe göre; Şeker, pekmez, yada bal karıştırılmaktadır.Tüm malzeler karıştırıp macun yapılır ve yatarken bir tatlı kaşığı yenir. Allah şifa versin.

Başka bir formül. Besbase: 15 Gr. Akgünlük 15 Gr. Toz haline getirilip 3 er gr yutulur.

AKGÜNLÜĞÜN GÜNÜMÜZDE KULLANIMI: Akşamdan bir su bardağı suya 2-3 adet ak günlük atılır. Sabaha kadar akgünlük suda erir. Bu karışım sabahları aç karnına içilir. Birkaç akgünlük ağıza atılıp çinene bilir. Bu sakız herşeyden baş ağız pasını alır, sonrada şifasını verir.

Akgünlüğün; Nefes darlığı, öksürük, ses kısıklığı gibi şifalarından yola çıkacak olursak, karanfili de düşünmemiz gerekir. Zira karanfilin diğer şifalarının yanında  çok iyi bir akciğer anti oksidanı olduğunu bilmemizde fayda vardır. Benim tezim karanfille akgünlüğü ezip ya öyle yutulması veya şifa etkisini artırmak için, bal, pekmez veya gül reçeli ile karıştırılıp bir macun yapıp kullanmada fayda vardır diyorum. Zira üzüm çekrdeği ve akgünlüğü hazırlamam bu konuda bilen bir kimseyle sohbetimin neticesinde olmuştu. Bunu bir etkinlik olarak da düşüne bilirsiniz. En kısa bir zamanda Allah nasip ederse kendimde uygulayacağım. Zira sonuçları kendim görüp ve ölçmek isterim.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.