ANNE,BABA VE YAŞLILARIMIZA NEDEN HÜRMET VE SAYGI GÖSTERMELİYİZ?

Hayat yolculuğunun en zorlu ve nazik dönemi yaşlılık dönemidir. Belli bir yaş aralığına gelip fiziken ve ruhen başkalarına ihtiyaç duyulan bu dönemi rahat geçirmek, her anne baba ve yaşlı için hayati öneme sahiptir. Bilhassa hayatın zorlu süreçlerini, her türlü fedakârlık ve meşakkatle göğüsleyen büyüklerimiz, bu sıkıntılı dönemlerini mutlu ve huzurlu geçirmelidir. Bu da bizlerin onlara göstereceğimiz hassas ilgi, alaka ve samimi yakınlığın tezahürü ile mümkündür.

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de Rabbimiz şöyle buyurur: "Sizleri yaratan O'dur. Yaşlılık dönemine ulaştıracak, ömrünün son demlerindeki düşkünlük haline, bildiği şeyleri bilemeyecek hale geleceği günlere ulaştıran da O'dur." (Nahl, 70). İsra suresinde de şöyle buyrulur: "Rabbin kesin olarak şunu emretmiştir: Sadece O'na kulluk edeceksiniz birde anne babanıza iyilikte bulunacaksınız. Şayet onlardan biri ya da ikisi senin yanında yaşlanacak olurlarsa onlara "öf" bile deme! Onları azarlama; ikisine de güzel sözler söyle. Merhametle tevazu kanatlarını onların üzerine ger ve şöyle dua et: "Rabbim! Ben küçükken onlar bana nasıl şefkatle davrandıysalar şimdi Sen de onlara öylece rahmetinle muamele eyle." (İsra, 23-24).

Resul-i Ekrem (sav) Efendimiz, "büyüklere hürmet" konusunda birçok hadisiyle konuya dikkat çektiği için Müslümanlar bunu imanın şubelerinden biri olarak kabul etmişlerdir. Onun (sav), konuyla ilgili hadislerinde de yaşlılık ve yaşlılar üzerine mesaj yüklü ifadeler bulunmaktadır. Efendimiz (sav): "Küçüklerimize şefkat göstermeyen ve büyüklerimizin kadrini bilmeyen bizden değildir." (Tirmizî, Birr 15; Ebu Davud, Edeb 58) ; "Yaşından dolayı bir yaşlıya hürmet eden gence, Allah yaşlılığında hürmet edecek kimseleri nasib eder." (Tirmizî, Birr 71) ; "Annesi veya babası ya da her ikisi yaşlılık dönemlerinde kendisi yanında bulunup da onların hoşnutluğunu alarak cenneti kazanamayan kişiye yazıklar olsun." (Müslim, Birr, 9) ; "Allah'ım! Ömrün son demlerindeki düşkünlükten Sana sığınırım." (Buhâri, Kitabu'd-Daevât, 6370) ; "Sizden herhangi biriniz imam olduğunda namazı kısa kıldırsın. Zira cemaati içinde yaşlı olanlar vardır." (Nesâi, İmâmet, 35) buyurmak suretiyle yaşlılarımıza gereken ilgi ve alakayı göstermemiz gerektiğini ifade etmişlerdir.

Anne babamiza ve yaşlılarımıza hürmet ve muhabbet bizim insani ve İslami görevlerimizdendir. Bilhassa onlar hayatta iken ve ilgi ve alakaya muhtaç iken samimi alaka göstermek bizler için vazgeçilmez bir insani meziyettir. Vefat ettiklerinde peşlerinden ahu figan etmek, yapamadığımız hizmetlerinden dolayı vicdan azabı çekmek, her halde bir anlam ifade etmez.

Hayatta olan anne babalarimiz ve yaşlılarımıza sihhat afiyet; ebediyete irtihal edenlere Rabbimden rahmet ve bağışlanma niyaz ederim.

HÜSREV ÖNDEGELEN