CUMA SAATİNDE CALIŞMAK VE ALIŞVERİŞ CAİZ Mİ?

Cuma günü ve Cuma namazı vaktinde çalışmanın dinen mahzuru var mı? Cuma saatinde yapılan alışverişin hükmü nedir? Bu vakitte elde edilen kazancın hükmü nedir? Cuma namazı ile mükellef olmayanların(kadın,çocuk,seferi vb) bu saatte çalıştırılmasında bir mahsur var mıdır?

Cuma namazı; Kitap, Sünnet ve icma ile sabit olup, hutbeyi de içeren, cemaatle kılınan iki rekâtlı ve diğer namazlardan farklı özellikler taşıyan ve her mükellefin yerine getirmesi gereken farz-ı ayın bir namazdır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 271-272). Allah Teala, cuma namazı vaktinde çalışma ve alışveriş yapma ile ilgili olarak, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın, Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.”(Cum’a,62/9-10) buyurmaktadır.

Cuma günü ve Cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmak caiz mi?

Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. cuma namazı kılmakla yükümlü olmayanlar, alışveriş yapabilirler.

Cuma saatinde yapılan alışverişin hükmü nedir? Elde edilen kazanç helal midir?

Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir. Bu itibarla Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmaları tahrîmen mekruhtur; ancak yapılan alışverişle elde edilen kazanç helaldir.

Alışverişin yasaklanması ve cumaya acele etmenin farz olması keyfiyeti, sadece cuma namazı ile muhatap olanlara mahsustur. Cuma namazı kılmakla muhatap olmayan kadın, çocuk ve seferî için böyle bir yasak söz konusu değildir.

Cuma namazı ile mükellef olmayanların bu saatte çalıştırılmasında bir mahsur var mıdır?

Ayrıca cuma namazı ile mükellef bir tüccarın, işyerinde cuma namazıyla mükellef olmayan bir kimseyi çalıştırmasında ve bu şekilde kazanç elde etmesinde bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr,III,41)(Din işleri yüksek kurulu)

Efendimiz(sav)Cuma gününde yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini hatta bu günde bir anın duaların kabul edileceği( icabet saatinin)bulunduğunu haber vermektedir. Cumada öyle bir an vardır ki eğer Müslüman bir kul o anı denk getirir Allah’tan iyi bir dilekte bulunursa Allah onu kendisine muhakkak verir” (Müslim, Cum’a,13-15)buyurmuşlardır.

Bizlerde bu mübarek bayram günümüzde kendimize yakışır bir şekilde ibadetimizi ticaretimize ve başka işlerimize tercih ederek layıkıyla  yerine getirmeli ve rabbimizden icabet saatinde dualarımızda af ve bağışlanma niyaz etmeliyiz.

HÜSREV ÖNDEGELEN