KAYALARIN OĞLU 2023

Kayaların Oğlu 1995 yılında rahmetli sanatçı Barış Manço’ ya ait bir şiir. Makalenin al kısımlarında sözlerinden bahsedeceğim.

Barış Manço’ nunManço soyadı birçok insan tarafından yanlış algılanır, yabancı biri olduğu düşüncesi vardır. Gerçek ise öyle değil Barış Manço’ nun soy ağacına bakacak olursak Karamanoğullarından gelmektedir. Kısaca değineyim; Karamanoğullarının Osmanlı döneminde yani 15. Yüzyıllarında Anadolu dan Balkanlara göçleri söz konusudur, balkanlarda Karamanoğullarına Karamançolar denmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra soyadı kanunu ile birlikte Barış Manço’nun dedesine soyadı verilirken aile Karaman soyadını almak isterler ancak o dönemde bu soyadı işgüzar memur tarafından kabul edilmez bunun üzerine aile madem Karman kabul edilmiyor der, Karamanço’ nunManço soyadını alırlar.

Barış Manço’ yu hatırlayan kişiler bilir bir pop sanatçısı, nerdeyse dünyaca da tanınan bir insandır. Şarkılarında tamamen Anadolu motifleri vardır. Halil İbrahim Sofrası, Çocuklar Bana Müsaade, Arkadaşım Eşek, Domates Biber Patlıcan bu eserleri çoğaltılabilir. Bir Pop sanatçısının bu tür sözlerle eser yazıp seslendireceği insanı çok düşündürüyor. Bu eserleri bir Pop eseri olarak yorumlamak ise ayrı bir duygu olsa gerek.


Gelelim asıl mevzuya Barış Manço 1995 yılında Kayaların Oğlu Şiiri ni yazıyor. 1923 yılından 2023 yılına bir atıfta bulunuyor. Eğer bu şiirin tamamını okursanız bunu sizlerde göreceksiniz makalenin alt kısmına şiirin tamamını ekleyeceğim. ‘‘1923 ün ılık bir Ekim sabahında Kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum…’’ şiir devam eder,‘‘Ve 2023’ ün ılık bir Ekim sabahında, Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu, Beraberce seyre koyulduk.’’ 2023 yılı Ülkemiz için acı, keder, felaketlerle geldi, Allah beterinden saklasın. Bunun yanında merhamet, iyilik, kardeşlik, dayanışma, bir olmayı da yanında getirdi. Allah birliğimizi, dirliğimizi merhametimizi, vicdanımızı daha bol versin. Ülke olarak bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağımız, daha güçlü çıkacağımıza inancım sonsuzdur. Bunu bir musibet olarak görürsek binlerce nasihatten evliya bunu biliyoruz. Kolay değil kayaların oğlu olmak, bu taşı toprağı bir arada tutmak, kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan gelen her belaya saldırıya karşı koymak. Çok şükür görüyorum ki 1923 deki Anadolu filizi artık köklerini iyice salmış kolları dalları büyümüş, etrafındaki küçük kayalara kol kanat olmaya başlamış, çok yakındır artık Ulu Anadolu Çınarı,bereket, sevgi merhamet dayanışma dolu, küçük kayaların oğullarını da etrafına alarak onlara kol kanat, hamisi olacak. Durmasa da içimizdeki kem gözler, kötü sözler, zalimler gürledik artık yer yerinden oynayacak, göğsümüzde çatırdamalar olsa da.

Umutsuzluk, ümitsizlik bize göre değil varsın kem gözler, kötü sözler öyle zannetsin. Ülkem ne badireler atlattı çünkü çok yüceyiz, yüce bir dağız bunun bedeli başımızdaki hiç eksilmeyen duman. Bundan sonrada eksilmeyecek, ışığımız mazlumun, fakirin, garibin, mağdurun yanında olmak. Merhametimiz, adaletimiz, faziletimiz, birliğimiz, beraberliğimiz, dayanışmamız bin yıl seyrimiz olsun.

İhsan BİÇKİN

23.02.2023

KAYALARIN OĞLU

1923`ün ılık bir Ekim sabahında
Kayaların toprağa dikine saplandığı yerde doğdum
Toprak anayla kaya babanın oğluyum ben
Toprak anam sevgi dolu, bereket dolu
Toprak anam sessiz, ama toprak anam dopdolu
Toprak anam toprak anam Anadolu
Babamsa sağı solu belli olmaz
Bir gürledimi yer yerinden oynar
Göğsünde çatırdamalar olurmuş
Onun için derdi, onun için sayısız irili ufaklı
Kaya parçaları vardır bu topraklarda
Ve sen benim oğlum
Ve sen kayaların oğlu
Bu taşı toprağı birarada tutacaksın
Kolay değil kayaların oğlu olmak
Kuzeyden esen rüzgara
Güneyden gelen kavurucu sıcağa
Karşı koruyacaksın onları
Kolay değil, kolay değil
Kayaların oğlu olmak
2023`ün ılık bir ekim sabahında
Bacaklarımda hafif bir uyuşma ile uyandım
Ve sanki yüz yıllık ulu bir çınar gibi
Kök salmaya başladım o sabah
Ve ilk kez sağımda solumda asırlardır
Durmakta olan diğer çınarları farkettim
Doğudan hafif bir seher yeli yükseldi
Ve asırlık çınarlar benide aralarına aldılar
Ve 2023`ün ılık bir ekim sabahında
Yeni bir kayaların oğlunun doğuşunu
Beraberce seyre koyulduk