KİTAP BENİM EN İYİ DOSTUM

Kitaplar, bilgi ve tecrübeyi koruyan ve geleceğe taşıyan ölümsüz eserlerdir. Kitaplar, kültür ve medeniyetimizin kaynağı ve koruyucusudur. İnsan beyninin kitaba ve onun içindeki bilgiye olan ihtiyacı, bedenin havaya, suya ve ekmeğe olan ihtiyacı gibidir.

Kitap ve faydalı bilgi ile beslenen aklın gönül dünyası aydınlık, bilgi ve kitaptan uzak olan aklın gönül dünyası karanlıktır. Yüce Rabbimiz, biz kullarına Peygamberimiz (sav) aracılığıyla kutsal kitabımız Kuranı Kerimi göndermiştir. İlk sözünde de bize Oku! (Alak 1) demektedir. Ankebut süresi 45.ayette de ‘’Sana vahyedilen kitabı oku’’ demektedir.

Kuranımız oku diyen ayetiyle bizlere, dünyaya ve bütün insanlığa davetini duyurmaktadır. Peygamberimiz (sav): ‘’ilim talep etmek (okumak, öğrenmek ve araştırmak) her Müslümana farzdır.’’(İbn Mace Mukaddime 17)‘’Melekler İlim arayanın yaptığından razı olarak, ona kanatlarını indirdiler. Âlime (öğrenen ve Amel edene) göktekiler, yerdekiler hatta sudaki balıklar bile istiğfar ederler. Âlimin abide üstünlüğü, ayın yıldızlara üstünlüğü gibidir.(Buhari, İlim,10) Âlimler peygamberlerin mirasçılarıdır. Zira peygamberler miras olarak ilim bırakmışlardır.’’(Tirmizi,İlim,19)buyurmuşlardır.

Kitaplar bir dosttur onlara yaklaşmaya ve dost olmaya çalışmalı, İçinde taşıdığı zenginlikten faydalanılmalıdır. Kitap okumak, insana bilgi zenginliği, geniş kelime hazinesi, engin bir bakış açısı ve gelişmiş bir düşünce ufku temin eder.

Şehrimizin kütüphaneleri ve kıraathaneleri, camilerimizin, evlerimizin kitaplıkları, istifade edeceğimiz en müstesna yerlerdir. Allah´ın kelamı Kur´an, başta olmak üzere dini ve dünyevi her türlü kitapları okumaya gayret göstermeliyiz. Kulaktan duyma bilgilerle gerçeği göremeyiz, doğruyu da bulamayız. Zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz. Vaktimizi bizim için ilim ve hikmetin kapısı olan kitaplarla buluşarak geçirmeliyiz. Bizleri yanlışlardan, eksikliklerden, bid´at ve hurafelerden kurtaracak en iyi dostumuz kitaplardır.

HÜSREV ÖNDEGELEN