AKSARAY’DAN HACIBEKTAŞ’A FİKRET OTYAM

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Fikret Otyam demek röportaj demektir. Gide Gide/Ha bu diyar, Uy Babo, Topraksızlar, Hu Dost, Oy Fırat Oy Asi, Can Pazarı, Bir Karış Toprak İçin, Karasevdam Anadolum, Adı Yemendir, Harran Koçaklaması daha pek çok ölümsüz eser.

Fikret Otyam kıraç toprakların çocuğudur. Aksaraylıdır, Anadoluludur. En çok o bilir kırsal kesim insanlarının dertlerini. O nedenle Anadolu’yu adım adım dolaşmış bir unutulmaz gazetecidir. Yaşamı boyunca çok sayıda sergi açan iyi bir ressamdır. Kadın figürleriyle tanınır O nedenle de “sürmeli gözlerin ressamı” olarak bilinir. Çocukluğundan beri fotoğraf sanatçısıdır. Anadolu insanının öykülerini yazmaya babasının Aksaray’daki eczanesinde gördüğü insanları kaleme alarak başlamıştır. Çocukluk döneminde Nevşehir, Acıgöl bölgesine sık sık gelip gittiği anılarında yer almaktadır.

Otyam 19 Aralık 1926’da O zaman Vilayet olan Aksaray’da dünyaya gelmiştir. Babası asker ve eczacı olan Konya’da bulunan 2.Ordudan emekli Vasıf Efendi, annesi Naciye Hanım’dır. Eczacı, yazar Nusret Kemal Otyam’ın ve orkestra şefi Vasıf Nedim Otyam’ın kardeşidir. İsmet İnönü’nün silah arkadaşlarından olan babası Vasıf Efendi, ordudan emekli olduktan sonra Aksaray’da yerleşerek orada eczacılık yapmıştır. İlk ve ortaöğrenimini Aksaray’da tamamlayan Otyam’ın lise öğrenimi kesintili olarak Ankara ve Kayseri’de sürmüştür. Daha sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Orta Resim Bölümü’nde öğrenime devam etmiş, ünlü ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinde ders almıştır. Burada en yakın arkadaşlarından birisi de Nevşehir Belediyesi’nin bursuyla okuyan ressam Neşet Günal’dır. Bu yüksek okuldan 1953'te mezun olmuştur.

Gazeteciliğe 1950 yılında henüz Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenci iken Son Saat gazetesinde başlamıştır. Falih Rıfkı Atay’ın çıkardığı Dünya gazetesinde yazar ve Yazı İşleri Müdürü Ali İhsan Göğüş’ün yardımcısı olarak çalışmış ardından Ulus gazetesinde muhabir olarak görev yapmıştır.

1953’te ilk kez Güneydoğu ve Doğu Anadolu’yu gezen Otyam, gazetecilik yaşamı boyunca Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ile ilgili yazdığı röportajlarla tanınmıştır. Anadolu yazıları sebebiyle Yazar Yaşar Kemal ile yakın dost olmuştur. Bu röportajlarını çok sayıda kitapta toplamıştır. Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Otyam; gazeteciliği bırakarak Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Selinus Kalesi altında, Deliçay yanında bir ev yaptırmış, eşi Filiz Otyam’la 1979’da yerleşmiştir. Daha sonra da Antalya yakınlarında Geyikbayırı Köyü’ne taşınmıştır. Son olarak, Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

Yazı ve röportajlarında buram buram Anadolu insanı kokar. Hem de tüm çıplaklığı ile.. Okuduğunuz her kitabı sizde alışkanlık yaratır ve mutlaka diğer kitaplarını da okumak ister insan..

Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı'nın kurucu üyelerindendir. Böbrek yetmezliği nedeniyle Fikret Otyam Antalya'da 9 Ağustos 2015'te yaşamını yitirmiştir. Otyam'ın cenazesi vasiyeti gereği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde bulunan "İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü"ne Şakir Keçeli, İlhan Selçuk,Turhan Selçuk yanına defnedilmiştir.

Aldığı ödüller

1962 Gazeteciler Cemiyeti Basın Şeref Belgesi

1980 - 1990 On Yılın Basın Şeref Belgesi

1995 Atatürkçü Düşünce Derneği Onur Plaketi

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Enstitüsü Onur Belgesi

1996 3.Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü

Pir Sultan Abdal Onur Belgesi

UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Belgesi

Akdeniz Üniversitesi Onur Belgesi

Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat Araştırma Vakfı Onur Belgesi