AŞIKLIK GELENEĞİNDEN GELEN AŞIK GÖREVLİ: CEMİL GÖREN

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

1959  yılında Hacıbektaş’a bağlı Köşektaş Köyü’nde dünyaya geldi. İlk okulu köyünde, orta okulu ve liseyi ilçesi Hacıbektaş'ta okudu. Emekli Makam Şoförü. Köşektaş Köyünde yaşıyor. Bugüne dek; Gönülden Dile GelenlerSevgi - Muhabbet Ocağı Hacıbektaş - Birliğin Türküsü ve Düşünce Derinliğinden isimli dört kitabı yayımlandı.

Sevgi Muhabbet Ocağı Hacıbektaş isimli şiir kitabından sonra Gönülden Dile Gelenler isimli şiir kitabının ardından yayımlanmıştır. Kitap 141 sayfadır. Cemil Ören, bu kitabında, Hacı Bektaş Veli’nin feyzini, ilmini, bilgisini, hoşgörü ve sevgisinden esinlenerek yazdığı 87 şiire yer vermiştir.

Ankara’da yaşayan köylüsü Ali Dündar aracılığıyla gönderdiği Düşünce Derinliğinden isimli şiir kitabı da 136 sayfa olup 110 şiir yer almaktadır.

Şiirlerinde Aşık Görevli mahlası kullanan Cemil Gören şiirlerinde memleket sevdası ve Hacı Bektaş Veli felsefesine geniş yer vermektedir.

“Öyleyse düşün yarını, insana sarf et varını

Eser bırakta, sevindir yarının insanlarını” diyen Cemil Gören şiirlerinde temel yaşam felsefesinin insana saygı olması gerektiğini özenle vurgulamaktadır.

Sade bir dille halk şiiri tarzında yazdığı şiirlerinde yalın ve sade ifadeler kullanmaktadır.

“Nevşehir Benim İlim Başlıklı”şiirinden bir dörtlük

“Nevşehir ili elbet benimde ilim

Hak doğruyu yazarım Aşık Cemilim

Tüm insanlara dostça uzanır elim

İnsanlarınla şehir oldun Nevşehir”

Aşık Cemil Gören’in Köşektaş, Hacıbektaş ve Nevşehir konusunu içeren şiirleri de bulunmaktadır. Kendisinden yeni eserler beklemekteyiz