KELEBEK

Kelebeğin resmini çekmek çok zormuş, gerçi resim çekmek isteğin cihazında önemi var burada cep telefonu ile çekmek istersen zor, fotoğraf makinası ile biraz daha kolaydır sanırım, zum yaparak Kelebeği ürkütmeden, korkutmadan gerekli yakınlaşma sağlanabilir.

Genelde İlkbahar ve Yaz mevsiminde doğada sıkça rastlayabileceğimiz Kelebekler renk renk bu renklerin arasındaki uyum hepimizi cezbeder. Çocukluğumuzda kelebekleri yakalamak için bayağıda çaba sarf etmişizdir. Maksadımız onlara zarar vermek değil daha yakından görmek.

Kelebeklerin ömürleri 2-4 hafta arası olduğu Kelebek Bilimince (Lepidopteroloji) açıklanmış ve böyle bilinilmekte yani yumurta, kurtçuk ve kelebek olarak hayatına devam eden bu böcek ömrü çok kısa. Bu kısa ömrünce üzerinde taşıdığı renkler ile özgürlük, güzellik, zarafet, masumiyeti bizlere her daim hatırlatır. Bu kadar kısacık ömrüne bu kadar güzellikler sığdıran bu böceklerin doğada o kadar düşmanı var ki kuşlar, kurbağlar, kertenkeleler vs. çok korumasızlar.

Oysa insanoğlu kelebeğe göre uzun olan ömründe kelebeğin sunduğu kadar güzellik ve hayran duyulacak bir yaşam sürüyor mu derseniz varın bunun cevabını siz verin. Kendi ellerimizle kirleniyoruz, düşmanlık yapıyoruz, çıkar ilişkisine giriyoruz, kendimizden başkasını düşünmüyoruz, menfaatimiz için her türlü hileyi kendi açımızdan mubah görüyoruz. Bir türlü doymak bilmeyen aç gözlüğümüz bizlerin kendimizi gizleyerek kötü davranışlara itiyor. Oysa kelebeğin zarafeti, güzelliği bizleri cezbetmeye yetiyor. Dramatik bir yaşamı olması gereken kelebek bizlere nasıl bir dramatik yaşam sürdüğümüzü gösteriyor. İçimizdeki güzellik, iyilik, vicdan gibi kavramların dışa yansımasında maalesef ikiyüzlü (riyakar) davranıyoruz. Elbette bu söylediklerim bir genelleme anlamında algılanmamalı insan oğlu sayısız güzellik, iyilik de sunuyor. Bu güzellikleri anlatmaya sanırım kelimeler yetmez. Amaç sadece şu kelebek ömrümüzde kelebek kadar güzel zarif olabilmek.

Bedenimize dış etkenlerden daha fazla insanın kendi bedenine zulmü, eziyeti, zararı hep hırsımızın eseridir. Kötü alışkanlıklarımız dikkatsizliğimizin yanında hırsımız, çıkarımız, menfaatimiz vb. bu örnekler çoğaltılır. Ruhumuzda aynı iç güzelliğimiz ve ruh sağlığımızı besleyecek tüm tutum ve davranışlardan uzaklaşarak manevi hazzımızı hırslarımıza kurban etmekteyiz. Dış dünyamızda insanlara başka gözükerek iç dünyamızdaki güya kendimizce doğru olanı yapıyormuş edası ile içimizdeki haksızlık, hukuksuzluk, çıkar, menfaat olgularını dışımıza yansıtmadan karanlıklarda iş çevirip, birde bunu fark edenlerin yüzümüze söylenmesi ve pişkinlik ile karşılanması yok artık dedirtiyor.

Kelebek ne yapsın yaratıcının kendisine bahşettiği zarafeti, güzelliği dışına aktararak eşsiz bir cazibe oluşturarak kısacık ömrü kuşlar, kurbağlar, kertenkeleler ve diğer hayvanların karınlarını doyurma iştahlarına kurban giderek hep yem olmaktan kurtulamıyor.

Ruhu güzel, zarif ve alıcı, resmi siyah beyaz da olsa Kelebek güzel. Sevgili editör resmide paylaşırsan sevinirim.

05.08.2022

İhsan BİÇKİN