NİCE 100 YILLARA

Nice yüz yıllara, tarih boyunca Türkler olarak büyük devletler kurduk, imparatorluklar kurduk, dünya var oldukça Türkiye Cumhuriyeti ebediyete kadar var olacaktır.

29 Ekim 2023 günü Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun yüzüncü yılını kutlayacağız. 20 asrın başlarında gücünü kuvvetini neredeyse tamamen kaybetmiş Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında Birinci Dünya Savaşı ile birlikte ülkenin birçok yeri işgal edilmiş adeta İmparatorluk toprakları parçalanmış, Çanakkale Savaşını kazanmamıza rağmen yenik sayılmışız. Milletin öz bağrından doğan İstiklal güneşi esareti kabul etmeyerek, hürriyeti ve özgürlüğü için Kurtuluş Savaşı mücadelesini vererek neredeyse her yeri işkal edilmiş Anadolu yu düşman işgalinden kurtarmıştır. Başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarının önderliğinde 29 Ekim 1923 de Cumhuriyeti ilan etmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra ülkede hızlı bir kalkınma hareketi başlatılmış, Atatürk’ ün dediği gibi az zamanda çok iş yapılmış, Genç bir devlet olarak Türkiye Cumhuriyetinin çağdaş, medeni, müreffeh olarak ufkunu hep ileriyi görerek asla esaret ile yaşamayacağı Cumhuriyet ile pekiştirilmiştir.

İkinci dünya savaşının ülkemizin sanayileşmesi, üretimin artırılması kendi kendine yeterlik konusunda sekteye uğratılmış, maalesef ki birçok müteşebbisimiz bu süreçte ülke gelişimine sunacakları katkı yatırım, üretim hamleleri engellenmiş önleri kesilmiş sadece ülke tarım yapar hale getirilmiştir. Bilim, sanayi, iletişim konusunda ülkenin önü kesilerek sadece montaj yapar ülke halini almışız. Birçok sanayi üretimi girişimi ise yine bazı idarecilerin ufuksuzluğu veya vizyonsuzluğu nedeniyle sekteye uğratılarak öz güven kaybına neden olmuşlardır. Ülke ne zaman ayakları üzerinde sanayide üretimde hamleler yapmak istese bu seferde darbeler ile yine ülkemizin önü kesilmiştir. Bu dönemlerde güzel şeyler olmadı mı? elbette oldu. Demir çelik, Şeker vb sanayi mamulleri üretimi için fabrikalar kuruldu ekonomiye katkıları oldu.

Çağdaşlığı, sanayi, üretim, bilimi kılık kıyafette bağlayanların örümcek düşünceleri nihayet sona erilmiş, özgüvenine kavuşan Türkiye Cumhuriyeti müreffeh, çağdaş bir devlet olarak sanayide, bilimde, üretimde önü kesilemez hamleler gerçekleştirerek milletimiz özgüvenine kavuşmuştur.

Bağımsız, hür, özgür devlet olarak bölgesinde ve dünyada yerini almış Türkiye Cumhuriyeti Devlet Millet el ele vererek Cumhuriyet kanatlarına binmiş engellenemez ufuklara yelken açmıştır. Esaret sadece bir ülkenin işgali ile gerçekleşmez, seni birçok konuda kendine muhtaç eden emperyalistler özgürlüğünü, hürriyetini, üretimini çeşitli hile, desiseler le engelleyerek gelişimine ilerlemene engel olurlar. Bunu en azından yakın çevremizdeki komşu ülkelerde görmekteyiz. Bir ülkenin hürriyeti bağımsızlığı başkaları tarafından verilmez ancak o ülke hürriyet ve bağımsızlığını kendi elde eder.

Şehitlerimiz, Gazilerimiz il el ebet birlik beraberliğimizi korumak üzere Cumhuriyeti bizlere emanet ettiler. Bizler ise bu emaneti korumak ve yaşatmak için hiç durmadan çalışacağız, umutsuzluklara asla kapılmayacağız, kardeşliğimize helal getirmeyeceğiz, haksızlık ve hukuksuzluk karşısında duracağız, varlığımızı asla küçümsemeyeceğiz çünkü çok büyük bir millet devlet olmanın onuru ve gururunu hep taşıyacağız.

Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda ki tüm Şehitlerimizi ebediyete intikal etmiş Gazilerimizi rahmet minnetle anarken 29 Ekim 2023 Cumhuriyet Bayramımız kutlar nice yüzyıllara dileklerimle.

İhsan BİÇKİN

28 Ekim 2023