RAHMET AYI RAMAZAN

Ramazan-ı Şerif rahmet ve mağfiret nimet ve bereket ayıdır. Dualarımızın kabul edildiği Rabbimizin lütfunun sağanak sağanak üzerimize yağdığı kutlu bir mevsimdir.

Peygamberimiz(sav) : “Ramazan ayı size bereketiyle geldi. Allah o ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, o ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin Ramazan ayındaki ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ’ya kulluk yaparak kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.”(Heysemi,M.Zevahid,III, 344)buyurmuştur.

Başka bir hadisinde: “Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde, beş vakit namaz ile Cuma, bir sonraki cumaya kadar ve Ramazan diğer ramazana kadar, aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesile (kefaret) olur.”(Müslim,Taharet,16)Buyurdular.

Peygamberimiz, Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğünü belirtip şöyle buyurdular: “Allah size bu ayda Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de gece ibadetini, Teravih namazını sünnet kıldım. Kim Ramazan ayının faziletine inanarak ve alacağı mükâfatı Allah’tan umarak orucunu tutar, namazlarını kılarsa anasından doğduğu gün gibi günahlardan kurtulur.” (Buhârî, “Ṣalâtü’t-terâvîḥ”, 1,Nesai, Ebu Hureyreden.)

Peygamberimiz bir gün minbere çıkıp üç kere “Âmin, Âmin, Âmin” dedi. Sonra şöyle buyurdu: “Cebrail (as) bana gelip: ‘Kim Ramazana yetişirde oruç tutmayarak bu ayda bağışlanmazsa Allah onu ilahi rahmetinden uzaklaştırsın’ dedi, Ben de ‘Amin’ dedim.”(Hâkim. İbnHibban, İbnHüzeyme) “Ramazan ayına girdiği halde günahlarını affettirmeden bu ayı tamamlayan (bayrama çıkan) kişinin burnu yerde sürünsün.”(Tirmizi, Deavat, 100.)

Şu mübarek mevsimi fırsat bilerek tuttuğumuz oruçlar yaptığımız diğer ibadet ve hayırlarımızla Ramazanın sonunda günahlarımızdan arınarak Rabbimizin mağfiretine nail olmayı ve affedilmiş olarak bayrama erişmeyi yüce Rabbimiz hepimize nasip eylesin.

HÜSREV ÖNDEGELEN