REUTERS’ in ESKİ TÜRKİYE HAYALİ

REUTERS’ in ESKİ TÜRKİYE HAYALİ

İngiliz yayın organı Reuters Türkiye de 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Millet Vekilliği seçimleri ile ilgili bir analizde bulunuyor. Analizde eski Türkiye özlemine dönülmesi için Millet İttifakının iktidara gelmesi gerekliğinin bir yol haritasını çiziyor.

Reuters analizinin tamamını burada kelime kelime aktarmayacağım ama eski Türkiye özlemini anlatmaya çalışacağım. İngiliz yayın organı Reuters ın emir verecekleri, her dediklerini yaptıracakları, emirlerinin şartsız yerine getirebileceği, her türlü tavizleri alacakları, kendi güdümünde olacağı, İMF ye el açacak Türkiye için Millet İttifakının iktidara gelmesi gerekliğini altını çizerek bir analiz ela alıyor.   

Altılı Masa yönetiminde olacak bir Türkiye’ nin mali kriz yaşanması durumunda kredi için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) başvuruda bulunabileceği belirtiliyor. Yani şunu diyor parayı veren emir de verir. Söz konusu masadan Millet İttifakının ekonomik güvenirlik kazanmak için bu yönde sinyaller vermesi sadakat testleri olacağı, Avrupa Birliği ve ABD ile daha yakın ilişki kurmak için iyi bir konumda olacağı belirtiliyor. Millet İttifakı'nın, iktidara gelmesi durumunda, Türkiye’ ye İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreçlerinde ABD ve AB baskı yaparak katılım sürecinin onaylatılacağı. Ayrıca ABD ve AB nin Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş da Türkiye’ nin bugünkü tutumundan vazgeçerek Rusya karşıtı bir tutum takınmasının.  Türkiye’ nin yakın zamanda AB üyesi olmasının mümkün olmadığı, ancak Gümrük Birliği’ nin yeniden revize moderninize edilmesi Millet İttifakının iktidarın da mümkün olabileceği analiz edilmiştir.

Bu tür analizler sadece Reuters’e ait değil, birçok batılı basın bu görüş ve düşüncedeler. Millet İttifakının iktidara gelmesi içinde her türlü yolu deniyorlar, nedeni belli eski Türkiye.

Yukarıda Reuters in analizinde Türkiye’ nin hayrına, menfaatine, çıkarına yönelik olumlu hayırlı bir düşünce var mı? yok tek dertleri kendi istek ve emellerini gerçekleştirebilecekleri bir iktidarın Türkiye oluşması. Bunları kapalı kapılar ardında da yapmıyorlar açıkça açık kaynaklardan yani basınlarında paylaşıyorlar. Bunların ülkemizin yaşamış olduğu 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük bir felaket yaşamış Türkiye için bile insanlıktan, merhametten uzak düşüncelerini ve düşüncelerin gerçekleşmesi için neler yapılması gerektiğini analiz edenleri, sizlerin de bu analizi analiz etmeniz gerektiğini bilmenizi isterim. Allah bu Devleti, Milleti her türlü şerlerden korusun.  

İhsan BİÇKİN

02.03.2023