SELAM VERMİŞ EKECİK DAĞI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Ekecik Dağı, Aksaray ilinin Merkez sınırları içinde Ortaköy bölgesinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 2.133 metre olup doğudan batıya iki zirvesi vardır. Doğu zirvesi kamuya açık alan iken batı zirvesinde askeri bir radar üssü kuruludur. Ortaköy ilçesi sınırlarında kalmasına rağmen Acıgöl ve Gülşehir köylerinden çok rahat bir şekilde görünebilmektedir.

Çocukluğumda önemli bir yeri vardır Ekecik Dağı’nın.Nevşehir Aksaray İl Sınırını belirleyen Karadağ’dan sonra Ekecik Dağına bakarak büyüdüm.Köyümüzden zirvesini görürdük. İlk karın o zirveye yağdığını ve son karın orada olduğunu görürdük.

EKECİK DAĞI

Doğduğum evin penceresi

Küçük ve dardı.

Kışın selam salardı

Ekecik Dağı.

Doğduğum evin penceresine

Ekecik soğuğundan kaçan

Serçeler konardı.

Her sabah uyandığımda

Taş duvarlarla örülü dar pencere de

Kırlagınçların Ekecik’ten getirdiği bir çiçek bulurdum.”

                    Faruk Güçlü

Dağlar tarihsel geçmişe tanıklık etmiştir. Luvilere, Tabal Krallığına,Selçuklulara, Osmanlılara, tanıklık etmiştir. Ekecik Dağı. Luvi  ve Tabal krallarının ateşle haberleşmesinde büyük işlevler görmüştür Ekecik Dağı.

Taptuk Köyü’den Hacıbektaş’a yürüyen Yunus Emre’yi de tanımıştır mutlaka.

Bayramda uzağından geçtim.Yine görkemini kaybetmemiş şekilde duruyordu karşımda. Erciyes Dağı ve ,Hasan Dağı’ndan sonra en büyük benim diyordu adeta.

Ben çocukken büyüklerimiz “Ekeceğin karı bitmez” derlerdi. Bu kez karsız gördüm onu. 

Ekecik Dağı tıpkı Erciyes ve Hasan Dağı gibi soyunmuş, çırılçıplak.. Giysisi olan ağaçları yok etmiş insanlarımız.. Oysa dağlarında giysiye ihtiyacı var. O nedenle Aksaray İl Orman Müdürlüğü görevini yapmalı ve yeşillendirmelidir Ekecik Dağını.