İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
Avrupa Konseyi’nin, kadınlara yönelik şiddet, ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin, insan hakları ihlali oluşturan sorunun şiddete sıfır tolerans gösterilmesini Avrupa dahil dünyada güvenli bir yaşana bilirlik sağlanmayı amaçlanmıştır.
Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik tecavüz, zorla evlendirme, kısırlaştırmaya zorlama gibi olaylarda gerekli cezaların verilmesi ve uygulanmasını zorunlu kılarak bahse konu suçları önlenmesi hedeflenmiş.
Sözleşmede özellikle mağdurların haklarını korumaya yönelik önlemler olmasına rağmen, cinsel yönelim ve cinsel kimliğe yönelik ayrım yapılmaması, LGBT haklarının ve statülerin legallik elde etmeleri yönünde kullanılmıştır. Hatta LGBT örgütleri ülkemizde daha da ileri giderek hiç konuları olmamasına rağmen bir üniversitemizde eylem yapmışlar.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini şiddetin önlenmesi için tek reçete olarak sunan bu Sözleşme,vazgeçilemez çözümü değildir. Sözleşmenin iptali, boşanmak isteyen eşlerin öldürülmesini onaylamak, aile bütünlüğünün korunması uğruna kadının can güvenliğini tehlikeye atmak, kadının yaşadığı her türlü travma duruma rağmen evliliği sürdürmeye zorlamak veya kadını sadece ev içi rollerle tanımlamak demek değildir. Aile kurumunun saygınlığını esas alan tedbirlerin alınması mümkündür.
Dini ve ahlaki değerlerimize aykırı olan cinsel yönelim ve kimliğin legal olarak gösterilmesi ülke ve aile değerlerimizi bozmaktadır. Bunu ülkemizde birçok aydın dile getirerek endişelerini dile getirmişlerdir. Aile bağlarımız ve değerlerimiz geleceğimiz için sağlıklı bir toplum için önemi çok büyük ve değerlidir bunun bozulması ve yozlaşmasına izin verilmemelidir. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluştuğunu bunu da sağlıklı bir aile ile gerçekleştireceğimizi bilmeliyiz. Hiçbir insanın eğilimine karışamayız. Ama hiçbir dini ve ahlaki değerlerimizin halkımıza empoze edilmesine izin veremeyiz. Bu değerlerimizle geleceğimizi sağlam aile yapımızı koruyarak güvenle bakabiliriz.
Avrupa da birçok ülke sözleşmeye taraf olmamış veya tek taraflı çıkmıştır. Aile ve değerlerimizin korunması yönünde sözleşmenin tek taraflı iptal edilmesi doğru bir karardır.
22.03.2021
İhsan BİÇKİN