MANEVİ TERBİYE YOLU

(TASAVVUF)

Ahmet FERALAN

İnsanlığa bir rahmet ve hidayet olarak gelen din-i mübin-i İslâm’ın en güzel ve nezih ifadesi olan tasavvuf, nesiller boyunca insanlığa imanın, ihlâsın ve takvanın lezzetini tattırmış; onların kâmil insanlar olmasını sağlamıştır. Bir irşad ve ahlâk yolu olarak tasavvuf aynı zamanda İslâm kültür ve medeniyetinin gelişmesine ve yayılmasına çok büyük katkılarda bulunmuştur. Tasavvuf ; faydası büyük olup insanın içini ve dışını imar eder.Allah Teala ile yakınlığı gerçekleştirir. O’nun rızasını elde etmeye vesile olur. Tasavvufi hayatta verilen görevler kişinin kalbinin günah kirlerinden ,zulümattan temizlenmesine vesile olur..

Muhammed Diyauddin (k.s) Tasavvufun gayesi; nefisleri kirlerden temizleyip ,tezkiye etmektir buyurmuştur .İnsanın kalbinin bozulması zahirinin de bozulmasına sebep olur. İşlenilen her bir günahtan dolayı kalbe bir siyah nokta konulur,kalp kirlenir buyuran Allah Resulü (S.A.V)Ashâb’ını kalplerini ıslah etmeye yönlendirmiş onlara Cenabı Hakk’ın kullarının kalplerine nazar ettiğini öğretmiştir

<<>>

Kalpleri ıslah etmek ve onları başka şeylerden arındırıp sadece Allah Tealâ’ya has kılmak için murat edilen ilimdir…Sadakatle Allahu Tealaya yönelmektir.Tasavvuf, bütünüyle edepten ibarettir.Her vaktin,her makamın kendine göre bir edebi vardır.Tasavvuf, nefsin tüm arzularını terk etmektir. Tasavvuf ,Kur’an ahlâkı ile bezenerek güzel ahlâk sahibi olma gayretiyle her türlü çirkin ahlâktan uzaklaşmaktır.Tasavvuf, kişini sürekli halini murakabe ederek her işinde edepli olma arzusu meydana getiren ilmin adıdır.Özetle tasavvuf güzel ahlâktan ibarettir.Tasavvuf, AllahTaala‘nın emirlerini yapmak, yasaklarından kaçınmak gayretini kolaylaştıran bir ilim dalıdır. Velhasıl tasavvuf Kur’an ve Hazreti Muhammed Mustafa’nın (S.A.V)in sünnetini tatbik ederek islâmı yaşamayı kolaylaştıran,islâmca yaşamanın mutluluğunu ,huzurunu tattıran bir güzelliktir .

Güzel ahlâk olan kur’an ahlâkını içiyle dışıyla tüm davranışlarında samimiyetle yaşamayı kazandıran ilmin adıdır tasavvuf…Nefsi kötü istek ve arzulardan temizlemek suretiyle istikamet üzere olma gayreti kazandırır.Her ne yaparsa sadece Allah c.c’nun sevgisini , rızasını kazanmak için iş yapmak derdine düşürür..

Tasavvufi hayatta yolun kurallarına uymak,verilen görevleri ,dersleri düzgün ve devamlı yapmak her an ,Rabbim beni görüyor,biliyor, benden haberdar duygu ve düşüncesini taşımaya vesile olur.Tasavvufun başı Rabbimizin emir ve yasaklarını Kur’an-ın emrine uygun yaşamak ,sonu ise günahlı işlerden,kötülüklerden yüz çevirip Allah c.c ‘dan gayrısına gerek duymamaktır. Kısaca Tasavvuf; Nefsi , arzu ve hastalıklarından temizleyerek istikamet üzere olmak, niyeti halis tutmak,edebe riayet etmek ve her an Allah Tealâ ile beraber olmayı sağlayan ilimdir…Tasavvufun başı İslâmi kurallara uymak ,sonu ise günahlı işlerden yüz çevirip Allah’a Tealadan gayrısına gerek duymamaktır.Velhasıl Tasavvuf Hz.Muhammed Mustafa’nın (Sallallahu aleyhi veselle’min) sünneti ve yolu üzere yürümektir.Milletimizin yaşadığı tüm coğrafyalarda Türkistanda,Semerkand’da,buhara ‘da orta asyada anadolunun her şehrinde Tasavvuf büyüklerimizin ,Mürşid-i Kâmillerin türbelerinin olması bizi aslımızı aramaya ,kaybettiğimiz değerleri bulmaya,yaşamaya yöneltmeli. Kendimize dönmeliyiz vesselâm….

Allah dostlarının dualarıyla Allah Tealâ’ya emanet olun.Hayırla kalın..