Nevşehir de Mahalle,Sokak Ve Cadde Adları Üzerine

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mahalle ,cadde ve sokak adları halkın kolay unutmayacağı, bölgenin özelliğini, tarihi değerlerini yansıtan isimlerden seçile gelmiştir. Genellikle de kentin tarihini ve güzelliklerini gelecek kuşaklara taşır. Nevşehir il merkezinde de bu geleneğin mahalle, cadde ve sokak adları ile yaşatıldığı görülmektedir.

36 Mahalle ,Cadde ve 162 sokak adının incelenmesinde;

TARİHİ KİŞİ ADLARINI TAŞIYANLAR İbrahim Paşa Mahallesi, Sultan Alaadin Mahallesi, Fatih Mahallesi ,Mehmet Akif Mahallesi, Ata Sokağı, Atatürk Sokağı, Barbaros Sokağı, Cengiz Topel Sokağı, Battal Gazi Sokağı, Damat İbrahim Paşa Sokağı, Fatih Sokağı, Genç Osman Sokağı, Fevzi Çakmak Sokağı, Gazi Osman Paşa, IV Murat Sokağı, Hoca Ahmet Yesevi Sokağı, Kanuni Sokağı, Mevlana Sokağı, Mehmet Akif Sokağı, Mimar Sinan Sokağı, Osman Gazi Sokağı, Sultan Abdulaziz Sokağı, Turgut Reis Sokağı, gibi isimler tarihi kişilerin isimlerini gelecek nesillere aktarmaya devam etmektedir.

Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Maccan doğumlu,Nevşehir Kızılay Şubesi, Türkocağı Şubesi, Halkevi Nevşehir Şubesi, THK Nevşehir Şubesi kurucusu, mal varlığını bağışlayarak “Nevşehir” isimli uçağı satın alan general, eski milletvekili Ahmet Hakkı Sutekin ismi de unutulmamalıdır.

Narköylü, Hacim Muhittin Çarıklı’nın Kurtuluş Savaşı esnasında ülkemize yaptığı hizmetler unutulmamalıdır. İsimleri yaşatılması gereken çok sayıda tarihi kişilik isimleri sıralamak mümkündür.

ŞEHİT ADLARI TAŞIYAN SOKAKLAR ; Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kıbrıs Savaşı esnasında ilimiz yüksek sayıda şehit vermiştir. Son yıllarda terör örgütü ile yaşanan çarpışma-larda da şehitlerimiz olmuştur. Bunların isimleri caddelere sokaklara verilmeye devam edilmelidir. Bu güne kadar Nevşehir sokaklarına şehit isimleri olarak Şehit Ahmet Kara Sokağı Şehit Ali Güven Sokağı, Şehit Ali Kayacı Sokağı ,Bekir Şahin,Cevdet Şimşek, Ekrem Çölyen Sokağı, Şehit Emrullah Solmaz Sokağı, Şehit Ahmet Pınar Sokağı, Şehit Murat Ateş Sokağı , Şehit Musa Özdemir Sokağı, Şehit Mehmet Korkmaz Sokağı, Şehit Murat Koç Sokağı, Şehit Mustafa Ceylan Sokağı, Şehit Nihat Özsoy Sokağı, Şehit Oktay Arıkan Sokağı, Şehit Selim Bingöl Sokağı, Şehit Serkan Tosun Sokağı , Şehit Şahin Kurtoğlu Sokağı ,Şenol Coşkun Sokağı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI İSİMLERİ: Nevşehir’de belediye başkanlığı yapan bazı başkanların adı sokaklarda yaşatılmaktadır. Bunlar ;Ali Babaoğlu Sokağı, Nejdet Ersan Sokağı, Şükrü Süer Sokağı, Avni Parmaksız Sokağı, Kemal Dedeoğlu Sokağı’dır.

ESKİ SİYASİ İSİMLERİ TAŞIYAN MAHALLELER Kıraatlıoğlu Mahallesi, Ragıp Üner Mahallesi, Eski Cumhuriyet Senato Başkanı İbrahim Şevki Atasağun adı bir Hastaneye verilmiştir. Senato eski başkan vekillerinden Fevzi Hakkı Esatoğlu adını taşıyan bir yer bulunmamaktadır.

Kuşkusuz kentimize hizmetleri olan başka çok sayıda siyasi isimde saymak mümkündür. Mahalle ve sokaklara eski siyasi isimler verilirken siyasi saikler değil kente ve ülkeye yapılan hizmetlerin göz önünde bulundurulması önemlidir.

SANATÇI VE YAZAR ADI TAŞIYAN SOKAKLAR Nevşehir ne yazık ki bu konu da yeterince sanatçı ve yazarlarına sahip çıkmamıştır. Sadece Ahmet Rasim Sokağı ve Refik Başaran Sokağı bulunmaktadır. En azından dünyaca ünlü müzik adamı Adnan Saygun, dünyaca ünlü ressam Prof. Dr Neşet Günal , Türk-iş Eski Genel Başkanı Halil Tunç,Tiyatrocu yazar Suat Taşer, sinema sanatçısı Mualla Süer, Danıştay Başkanı olarak görev yapmış İsmail Hakkı Göreli, Prof. Dr. Necip Bilge, yazar Hüseyin Güney, Aşık Yahya, yazar Emin Türk Eliçin ,ünlü müzik adamı Şekip Ayhan Özışık, Prof. Dr Zeynep Korkmaz isimleri de kentimizde yaşatılmalıdır.

Şehir kuruluş tarihi olan 20 Temmuz adı bir mahalleye verilmiş, Sümerbank Fabrikasından dolayı bir mahalleye Sümer Mahallesi denilmiştir.

Kapadokya bölgesinin merkezi olan Nevşehir tarih kokan bir kenttir. Tüm özellikleri ile bunun yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereklidir.